Ковид 19 ускоро сезонска епидемија

Срна
Foto: Илустрација

МОСКВА- Инфекција вирусом корона сада би могла бити категоризована као сезонска акутна респираторна вирусна зараза, изјавила је директор Агенције за заштиту здравља потрошача "Роспотребнадзор" Ана Попова.

"Заиста се надамо да ћемо моћи да кажемо – а немамо основа за било шта друго – да се сезона акутних респираторних инфекција, које до сада укључују и нови вирус корона, приближава крају", рекла је Попова за ТАСС.

Према њеним ријечима, "Роспотребнадзор" ће формулисати свој коначни став о резултатима сезоне епидемије у року од седам дана.

Она је напоменула да се ситуација са вирусом корона у Русији стабилизује, те да је 13 седмица заредом примијећен пад инциденције ковида 19.

"Веома пажљиво пратимо ситуацију, нарочито након празника када има пуно контаката и када је велики обим миграције", истакла је Попова.

Попова је навела да би пандемија ковид 19 могла ускоро бити завршена, али да сам вирус неће нестати и да ће се ускоро говорити о епидемији умјесто пандемије.

"Ово би управо могао бити крај пандемије, мада вирус неће нестати. Вирус ће остати, он постоји и присутан је управо сада. И данас неки од оних који нас виде и чују имају познанике и рођаке који су болесни, тако да не можемо говорити о томе да вирус нестаје", нагласила је Попова.

Попова је поновила да се, као додатак лијековима и вакцинама, треба придржавати хигијенских превентивних мјера, као што су прање руку, ношење маске, чишћење уређаја и простора око нас.

"Ова једноставна хигијенска правила без сумње помажу да се остане здрав код било које респираторне инфекције", додала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана