"Ковид-19" повезан са ризиком од менталних обољења

Срна
"Ковид-19" повезан са ризиком од менталних обољења

ЛОНДОН - Код сваке осме особе која се зарази вирусом корона у року од шест мјесеци након позитивног теста примијећени су психијатријски или неоруолошки поремећаји, резултати су најновијег истраживања, пише “Гардијан”.

Научници указују да вирус може да остави послједице на мозак и централни нервни систем. Лист наводи да се не могу игнорисати поремећаји када је ријеч о менталном здрављу и поремећају рада мозга као посљедице вируса корона.

Анализа - која тек треба да се рецензира - такође је открила да су се те бројке повећале на сваког трећег зараженог када су уклјучени пацијенти са претходном историјом психијатријских или неуролошких болести.

Такође, код сваког деветог пацијента дијагностикована је депресија или мождани удар, упркос томе што нису боравили у болници током болести, што је било изненађујуће, рекао је вођа студије доктор Макс Такет са одсјека за психијатрију на Универзитету Оксфорд.

Истраживачи су користили електронске здравствене картоне за процјену 236.379 хоспитализованих и нехоспитализованих америчких пацијената са потврђеном дијагнозом ковида 19, упоређујући их са групом код које је дијагностикован грип или различите респираторне болести између 20. јануара и 13. децембра 2020. године.

Анализа, која је узимала у обзир познате факторе ризика као што су старост, пол, раса, основни физички и ментални услови и социјално-економска ограничења, открила је да је учесталост неуролошких или психијатријских стања у оквиру шест мјесеци након дијагнозе ковида 19 била 33,6 одсто. Код скоро 13 одсто први пут је дијагностиван такав поремећај, пише “Гардијан”.

Истраживања која су раније обавили овај и други стручњаци указују да је скоро свака пета особа заражена вирусом корона имала неки психијатријски поремећај у року од три мјесеца након што је утврђена инфекција.

У најновијим анализама, истраживачи су утврдили да је већина дијагноза чешћа након ковида 19, него након грипа или неке друге респираторне инфекције, укључујући мождани удар, крварање унутар лобање или мозга, деменцију и психотичне поремећаје.

Генерално, ковид 19 је повезан са повећаним ризиком од ових дијагноза, али инциденца је била већа код пацијената којима је било потребно болничко лијечење, а нарочито код оних код којих су се развиле мождане болести.

Такет је рекао да је сада питање колико дуго ови услови могу потрајати након дијагнозе. “Мислим да још немамо одговор на то питање”, рекао је он. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана