Коров који је ризница витамина и минерала: Подиже имунитет, снижава шећер, дjелује на кожна обољења

ГС
Коров који је ризница витамина и минерала: Подиже имунитет, снижава шећер, дjелује на кожна обољења

Знање које нам је остало од наших старих каже да је самоникло биље у дворишту права ризница витамина и минерала. Све што вам је потребно да бисте се ослободили од "пролећног умора" налази се у вашем дворишту. Или у дворишту поред вас.

Зато ово љето никако немојте да занемарите ове биљке које ничу испред ваших врата.

Ријеч је о тушту, маслачку и коприви.

Тушт

Права звезда међу самониклим биљкама је – тушт, Портулаца олерацеа. Тушт је права ризница омега-3 масних киселина толико битних за наше здравље. Постоји велика вероватност да ова биљка управо сада расте у вашем дворишту, јер према статистици, тушт је најпроширенији "коров" на свету.

Тушт је минијатурна биљка, са сочним меснатим листовима и црвенкастим стабљикама. Расте као самоникла биљка у двориштима, уз реке, потоке, канале и рубове шуме. Отпоран је на високе и ниске температуре и сушу, успева на лошем земљишту.

Одличан је извор антиоксиданата, витамина Ц, А, Б и Е те омега-3 масних киселина.

Осим обиља омега-3 масних киселина, тушт садржи: шест пута више витамина Е од спанаћа, седам пута више бета-каротена него шаргарепа, 25 мг витамина Ц по шољици (20% препорученог дневног уноса) магнезијума, калцијума, гвожђа, витамина Б2, калију,а, фосфора и мангана.

Тушт је врло користан уколико имате мокраћне или пробавне проблеме. Има антигљивично и антимикробно деловање. Користан је и код кожних болести – позитивно делује на акне, псоријазу и опекотине.

Маслачак

Вероватно сте већ упознати са бенефитима које нуди маслачак. Не постоји двориште у којем није никао маслачак или два, али обично га доживљавамо само као цвеће или коров.

Лишће маслачка можете користити у салатама, супама и соковима. Можете га припремити на исти начин као спанаћ. Лишће и цвет маслачка можете осушити и правити од њих чај. Корен можете осушити и испећи, те га користити као замену за кафу, а од цвећа направити вино или мед.

Маслачак има антиоксидативна својства, садржи инулин и левулин, захваљујући којима има изванредна лековита својства: делује као природан лаксатив и диуретик, помаже код надутости и едема, нормализује ниво шећера и холестерола у крви, побољшава апетит и стимулише рад желудца, чисти и регенерише јетру, помаже код опекотина и убода.

Наша препорука је да младе листове маслачка добро оперете и додате у зелену салату. Осим што ће вам вратити снагу током пролећне малаксалости, маслачак је у стању да потпуно опорави имуни систем.

Коприва

Испод њених листова крију се длачице које садрже мешавину спојева укључујући хистамин, серотонин и ацетилколин. Ако их дотакнете, длачице излију овај сок на кожу што изазива жарење. Управо због тога већина нас пре конзумирања кува коприву.

Међутим, коприва се може користити и сирова, када се одстране хемијске ствари које изазивају жарење, а то можете учинити и потапањем у хладној води.

Коприва има висок удео гвожђа, калијума, мангана, калцијума и витамина А, Ц, Д и К. Једна шољица коприве вас опскрбљује са невероватних 1.790 ИУ витамина, што је чак 300% препорученог дневног уноса.

Наша препорука за укусан оброк је чорбица од коприве. Динстајте црни лук и неколико чена белог лука, па томе додајте коприву и једну шаргарепу. Кувајте кратко и пред сам крај додајте шаку пиринча и зачине.

Ова крепка чорба учиниће право чудо за ваш организам.

Делови коприве који се најчешће конзумирају су лишће и њен корен.

А када их добро упознате, неће бити краја маштовитим и здравим јелима на вашем столу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана