Корона вирус повећава психичке проблеме у Аустрији

Танјуг
Корона вирус повећава психичке проблеме у Аустрији

БЕЧ - Пандемија корона вируса има негативне посљедице и на психичко здравље Аустријанаца, а учесталост симптома депресије се у Аустрији, према репрезентативној студији Универзитета Кремс, значајно повећала. Учесталији су и поремећај сна и симптоми страха, наводи Универзитет.

Симптоми депресије порасли су са око четири одсто на више од 20 процената, док су симптоми страха код становништва порасли са пет на 19 процената. Око 16 одсто становништва навело је да пати од несанице.

"Резултат истраге је забрињавајући", истиче аутор студије Кристог Пих, шеф одсјека за психотерапију и биопсихосоцијално здравље.

Посебно су актуелном ситуацијом оптерећени одрасли испод 35 година старости, жене, и незапослени, док су старији од 65 година мање оптерећени стањем.

Студија је имала за циљ да сагледа ефекте ограничења слободе кретања уведених са циљем заустављања ширења заразе у Аустрији и Великој Биртанији.

У Великој Британији, у којој има велики број мртвих, психичко оптерећење је далеко веће и 40 одсто је казало да има симптоме депресије.

"Док у Аустрији осам одсто има тешке симптоме депресије у Великој Британији то има 25 одсто. Та разлика између две земље је видљива у осећањима, симптомима страха и несаници. Тиме је Велика Британија три пута теже погођена од Аустрије ", наводи се у студији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана