Компанија „Хемофарм“: 10 савјета за бржи опоравак након преболованог Ковида-19

ГС
Foto: Shutterstock

За неке пацијенте који су прележали инфекцију вирусом корона опоравак након акутне фазе болести трајао је веома кратко. С друге стране велики је број пацијената који мјесецима након лијечења осјећају читав низ симптома који отежавају свакодневни живот, а активности које су се подразумијевале сада представљају физички изазов. Комбинација физичке и нутритивне рехабилитације неопходна је, а „Хемофарм“ вам доноси 10 савјета за бржи опоравак од Ковида – 19:

-Правилна и избалансирана исхрана есенцијална је за здравље организма, нарочито у стањима болести или након прележане болести. Потребно је уносити довољно калорија током дана како би се тјелесна тежина вратила на ону прије болести. Управо зато опоравак од Ковида-19 није вријеме за држање рестриктивних дијета, већ је потребно омогућити опоравак организма у што краћем периоду.

-Неопходна је суплементација витаминима и минералима, јер храном често не можемо унијети довољне количине, а нарочито у периоду опоравака након болести каква је Ковид-19 инфекција.

-Одмарајте довољно јер у првим данима опоравка од Ковида-19 ниво енергије може да се мијења из дана у дан, а напор може представљати и шетња по кући, као и обављање неких уобичајених радњи. Потребно је и прилагодити  активности на начин да се очува што је могуће више енергије.

-Вратите енергију кроз витамине и минерале који су нам неопходни за стварање енергије у организму. Посебно је важна улога витамина Б комплекса, а „Поливит Б“ плус садржи свих 8 витамина Б комплекса који дјелују синергистички, укључујући и активни фолат (Л-метилфолат) и биотин. Неизоставна је и улога магнезијума.  Осим што учествују у енергетским процесима и метаболизму храњивих састојака, витамини Б комплекса и магнезијум доприносе и смањењу умора и исцрпљености.

-Водите рачуна о цријевној флори, посебно ако сте имали терапију антибиотицима. Пробиотике није довољно узимати само током антибиотске терапије, већ наставити са њиховим узимањем и пар седмица послије, како би се цријевна флора опоравила и ојачао имунитет.

-Опоравите чуло мириса кроз олфакторни тренинг који се сматра једном од најефикаснијих техника за поновно успостављање олфакторне функције код пацијената, а подразумијева интензивно мирисање четири врсте мириса (руже, лимуна, бијелог лука и еукалиптуса) у трајању од пет минута, два пута дневно, три мјесеца. Алфа-липоинска киселина која је веома моћан антиоксиданс може помоћи опоравку чула мириса.

-Ријешите се непријатног осјећаја у устима који пацијенти обично описују као метални укус у устима и код неких пацијената се задржава дуго након опоравка од ЦОВИД-19. Метални укус може бити посљедица повећаног лучења киселине у желуцу и враћања киселине у једњак и у усну дупљу. Испирање уста (и слузнице носа) раствором слане воде и/или раствором соде бикарбоне и интензивно одржавање хигијене зуба, десни и усне дупље може имати позитиван ефекат на смањење металног укуса.

-Не заборавите на витамин Д3, јер је суплементација витамином Д3 врло важна, како у превенцији Ковид инфекције тако и у току саме инфекције и периоду опоравка.

-Водите рачуна о опоравку костију, посебно ако сте лежали дужи период. Од губитка коштане масе након прележаног Ковида-19 у посебном ризику  су особе које већ имају остеопорозу, жене у постменопаузи и старије особе. Они би требали посебно да воде рачуна о адекватном уносу нутријената потребних за здравље костију и осталим мјерама које се користе у превенцији остепорозе (физичка активност, јачање мишића, превенција падова). Уз одговарајући степен рехабилитације и адекватан унос протеина током опоравка од Ковида-19 пожељан је и адекватан унос витамина Д, витамина К2 и минерала калцијума, магнезијума и цинка.

-Смањите опадање косе, јер је доминантан дерматолошки знак Ковида-19 код пацијената управо губитак косе који је забиљежен код приближно 20% пацијената. Губитак косе може се приписати телогеном ефлувију (клинички губитак косе) који је посљедица вирусне инфекције или резултирајућег одговора организма на стрес. За здравље косе и коже  значајни су витамини Б комплекса, поготово биотин и пантотенска киселина, те од минерала цинк.

Више савјета за бржи опоравак након Ковида-19 инфекције можете пронаћи на: 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана