Колико времена је човјеку потребно да "испадне" из форме

Г.С.
Foto: ГС

Постизање добре форме није лак задатак. Међутим, након толико напорног рада, колико времена се учинци тренирања задржавају? Довољно је само мало времена да човјек значајно "испадне" из форме.

Како бисмо разумјели на који начин тијело постаје "неспособно", морамо схватити шта значи бити у форми. Појам кондиције означава да тијело ради више него што је навикло. Тај притисак нас тјера да се прилагодимо и постанемо толерантнији на оптерећење, што доводи до вишег нивоа кондиције.

Нека истраживања показала су да само шест сесија интервалног тренинга може довести до повећања максималног уноса кисеоника (ВО2 мах). Када је ријеч о тренинзима снаге, напредак можете примијетити већ за двије седмице, али промјене у величини мишића видјет ћете у периоду од осам до 12 седмица.

Кардиоваскуларни тренинг

Претпоставимо да сте у потпуности престали тренирати. Кардиореспираторна способност смањи ће се за око 12 посто у прве четири седмице. Ова стопа пада се након тога наставља и за осам седмица ћете се у потпуности вратити на ниво на којем сте били прије тренирања.

Смањење максималног уноса кисеоника је резултат смањења волумена крви и плазме. До овога долази због недостатка оптерећења на срце и мишиће.

Тренинг снаге

Просјечна особа која је престала тренирати ће за 12 седмица значајно изгубити способност дизања терета. Број мишићних влакана опада за 13 посто у року од двије седмице.

Сви набројани постоци су слични и за жене и за мушкарце. Чак и особе које су се дужи низ година бавиле спортом ће доживјети сличне промјене. Међутим, што сте више били у форми, то ћете спорије "испадати" из форме.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана