Колико прије вјежбања треба јести: Шта је добро за јело, а шта не

ГС
Foto: Илустрација

Прије трчања вашем желуцу ће можда бити потребна једноставнија храна и више времена за пробаву у поређењу са оним што може да поднесе прије лаганијих активности, попут шетње или јоге

Ако пребрзо након оброка почнете да вјежбате, ризикујете осјећај надутости, грчеве и мучнину. Али ако чекате предуго, нећете имати енергије потребне за постизање циљева вјежбања.

Које је онда вријеме идеално?

Одговор на то питање дала је Лаура Харел Рафалс, професорка медицине на клиници Мејо. Према њеном мишљењу, опште правило је да бисте требали да сачекате са вјежбањем три до четири сата након оброка и један до два сата након што поједете међуоброк.

Зависи од врсте вјежби које радите

Лагано вјежбање након јела, попут ходања, је у реду, али за интензивније вјежбање вашем тијелу треба времена за варење.

Дајући тијелу вријеме потребно да свари храну прије вјежбања, омогућићете му да стварно користи гориво из тог оброка за одрађивање вашег тренинга, објашњава Рафалс.

Такође ћете дати желуцу вријеме да испразни свој садржај и тако ћете смањити шансе за појаву мучнине, рефлукса, горушице и других непријатних проблема са варењем током тренинга.

Сви ми храну различито подносимо и варимо, тако да нема јединствених смјерница колико дуго би требало да чекате након оброка како бисте започели са вјежбањем. Фактори попут дужне и интензитета вашег тренинга, као и врста и количина хране коју једете, такође имају важну улогу.

Будите посебно опрезни око времена и врсте хране прије тренинга високог интензитета.

На примјер, прије трчања вашем желуцу ће можда бити потребна једноставнија храна и више времена за пробаву у поређењу са оним што може да поднесе прије лаганијих активности, попут шетње или јоге, пише Гламур.

Шта је добро јести прије тренинга, а шта ће вам сметати

Исхрана прије тренинга једнако је важна као и сам тренинг. Док ће вас нека храна напунити енергијом, па ћете бити бржи и тренирати упорније, постоји и она која је тешка за желудац, па ће учинити да се осјећате лоше.

Дијететичарке Клои Меклод и Џесика Спендлов су за часопис Бед Тредс објасниле да постоје два кључна фактора која утичу на то да ли треба храну или одређени оброк избјегавати прије вјежбања. То су садржај влакана и масти.

„Храна са високим удјелом масти, без обзира да ли су здраве или засићене, богата је енергијом па јој је потребно више времена за пробаву. То значи да ће се дуже задржати у желуцу, што доводи до осјећаја мучнине током тренинга. Можда мислите да су влакна здрава, али ако се конзумирају непосредно прије тренинга, повећава се ризик од гастроинтестиналних проблема", каже Клои.

Оне савјетују да прије тренинга избјегавате поврће попут броколија и карфиола, махунарке, укључујући пасуљ, сочива и леблебије, затим пицу, чипс, пржену храну, алкохол и било шта превише зачињено или кисело.

Са друге стране, угљени хидрати су кључни извор енергије и добро их је конзумирати прије већине тренинга. Дијететичарке сматрају да већи оброк треба планирати два до четири сата прије тренинга, док је мање залогаје могуће појести и сат до два прије него што почнете да вјежбате.

Добре опције су зобене каше, јаја на тосту, суши, супе од поврћа, сендвичи са пилетином, житарице са јогуртом и воћем, воћне салате или домаћи смути.

Јело прије тренинга помаже вам да умирите желудац и његове сокове и сузбијете глад. Већина стручњака слаже се да би увијек требало нешто да прегризете око 30 минута прије вjежбања, јер ће то помоћи да сузбијете осећај мучнине током тренинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана