Колико дуго дјелује средство за дезинфекцију руку?

Г.С.
Колико дуго дјелује средство за дезинфекцију руку?

У вријеме пандемије корона вируса једно од често постављаних питања јесте колико дуго дјелује средство за дезинфекцију руку након што се нанесе.

Центар за контролу и превенцију болести тврди да је један од најбољих начина заштите од корона вируса кориштење средства за дезинфекцију руку које садржи 60 одсто алкохола. Ипак, треба знати да то средство не дјелује дуго те да прање руку водом и сапуном треба сваком бити први избор.

Истина је да су дезинфекцијска средства на бази алкохола добра алтернатива за сапун и воду, али приликом прања руку дословно уклањате нечистоће које завршавају у одводу, док средства за дезинфекцију убијају све што се налази на рукама у том тренутку. Ипак, ускоро ћете сигурно додирнути контаминирану површину па ће руке опет бити прљаве. Стога, руке након прања или дезинфиковања средствима не могу бити чисте дуже од неколико минута.

Дакле, када очистите руке на било који од два начина, оне неће дуго остати чисте па због тога прије додиривања лица или јела руке поново оперите или дезинфицирајте, чак иако сте то учинили 10 минута раније.

Ако користите средство за дезинфекцију, потрудите се да очистите цијелу површину руку. Када су руке видно прљаве, поменута средства не функционишу.

Руке водом и сапуном треба прати најмање 20 секунди, а посебно је важно да их очистите између прстију и са задње стране. Не заборавите очистити нокте и испод њиих.(klix.ba)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана