Кокосово уље спас је за коврџаву косу

ГС
Foto: Pixabay

Они који имају коврџаву косу одлично знају како изгледа константна “борба” да она остане лијепа и здрава. Коврџава коса задржава више прљавштине, загађења, масноће и зноја због чега јој се треба посветити посебна пажња, а велика олакшица у томе је кокосово уље!

Од јачања косе до влажења и додавања дефиниције, кокосово уље може све.  Кокосово уље, као што и само име говори, добија се од кокоса. Бијело месо кокосових ораха суши се на сунцу како би се издвојило кокосово уље богато засићеним и незасићеним мастима. Уље полако оксидира и може се чувати око 6 мјесеци на 24°C, а да не ужегне. Али шта чини кокосово уље тако добрим за коврџаву косу?

1. Маска од кокосовог уља

Масирање топлог кокосовог уља преко увојака једном или два пута недјељно може вам помоћи.

Припрема: Узмите кашику кокосовог уља. Загријте га 2 до 3 секунде у микровалној пећници. Пустите да се мало охлади. Њежно га умасирајте преко косе и власишта. Оставите да дјелује 30 до 45 минута. Оперите косу благим шампоном и нанесите балзам за коврџаву косу.

Савјет: Кокосово уље се такође може лагано нанијети и на мокру косу како бисте побољшали своје увојке.

2. Маска од кокосовог и бадемовог уља

Кокосово уље и бадемово уље одлично дјелују за влажење грубе и сухе косе.

Припрема: Мијешајте 1 кашику кокосовог уља са 1 кашиком бадемовог уља. Одијелите косу и нанесите је од корјена до врхова. Завежите косу у пунђу и сачекајте 30 минута прије прања.

3. Кокосово уље и сок од лимете

Сок од лимете је одличан за лијечење перути. Међутим, наношењем директно на кожу главе може изазвати иритацију. Мијешање са кокосовим уљем може да помогне.

Припрема: Узмите 1 кашику кокосовог уља и масирајте га преко власишта и праменова косе. Можете узети мало додатног кокосовог уља и умасирати га само на кожу главе. Умочите вату у сок од лимете и лагано је натапајте по глави. Опрати након 10 до 15 минута, преносе Новости.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана