Који су најчешћи узроци мигрена и главобоља

Nezavisne
Foto: Илустрација

Мигрене су здравствени проблем који још увијек није довољно истражен. Баш из тог разлога, научници још увијек нису успјели да разумију шта то тачно утиче на ове главобоље.

Ипак, досадашња истраживања показала су да неки фактори утичу на појаву мигрена.

Стрес

Драматично повећање физичког или психичког стреса може да узрокује главобоље. Дански научници открили су да је већина људи која пати од мигрена пријавила да су се напади главобоље јављали током стресног периода. Неки људи осећају болове непосредно наког неког стресног догађаја, а неки чак и током стресне ситуације.
Глад или дехидратација

Људи који пате од мигрена често избјегавају оброке. А управо је унос мале количине хране окидач за мигрене. Исти је случај и с уносом мале количине воде.

Намирнице

Одређена храна може да буде узрочник главобоља. Заправо, у истраживањима је показано да је храна одговорна за мигрене код чак 60% људи.

Друге намирнице повезане са мигренама су сир, вјештачки заслађивачи, адитиви из хране, ферментисано или укисељено поврће, због велике количине амино киселине тирамина.

Прекомјерна конзумација медикамената

Одређени лијекови попут аналгетика, могу да узрокују главобоље. Ово је посебно видљиво код особа које имају хроничну мигрену. Што више лијекова против болова користили, мигрена би трајала дуже и била би интензивнија. Није познато зашто се ово дешава.

Мириси

Неки људи добију мигрену због јаких или необичних мириса, а најчешће у питању су парфеми. Исто тако, особе које пате од мигрена нису толерантне на мирисе током епизода главобоља. Избјегавајте коришћење парфема, мирисе хране и дувански дим.

Јако свјетло и гласни звукови

Код особа које пате од мигрена и ово су окидачи за главобоље. Савјет је да када боравите напољу носите шешир, качкет и сунчане наочаре. Да више спавате, избјегавате боравак на директном сунцу и да у тренуцима када осјећате мигрену, замрачите спаваћу собу и да избјегавате буку.

Женски хормони

Жене чешће пате од мигрена од мушкараца, а истраживања су показала да су за то одговорни управо женски хормони. Зато неке припаднице нежнијег пола осјећају главобоље у ПМС-у, током и/или након трудноће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана