Који су најчешћи разлози недостатка секса?

Г.С.
Који су најчешћи разлози недостатка секса?

Фирма за сексуални велнес ЛЕЛО 2020. године спровела је истраживање о сексуалним навикама Британаца и открила који су главни разлози зашто парови мање или уопште немају секс, преноси Метро. Истраживање је утврдило да чак 12 одсто испитаних особа уопште није имало сексуално искуство у посљедње три године и више. Иако је пандемија коронавируса многима смањила сексуални нагон, није једини кривац за недостатак интиме међу паровима.

Млади од 18 до 24 године највише су погођени осјећајем тјескобе. Готово 43 одсто људи у овој старосној групи рекло је да њихов сексуални живот трпи, за разлику од само 13 одсто старијих од 65 година. Око 77 одсто особа признало је да је њихов сексуални живот стао, иако су били у карантину са својим партнером.

Ово су најчешћи узроци престанку сексуалног живота:

Умор

Умор је фактор који не уништава само ментално здравље, јер је преко 35 одсто особа рекло да је то главна препрека у њиховом сексуалном животу. Како су се границе посла и кућног живота посљедњих годину дана све више стањивале, многи су почели да се осјећају више уморно, с мање сексуалног нагона.

Ментално здравље

Готово 34 одсто особа рекло је да их лоше ментално здравље спречава да имају испуњен сексуални живот. Сам стрес допринио је да 57 одсто људи није расположено за секс.

Негативна слика тијела

Једна четвртина испитаника рекла је да им слика тијела и недостатак самопоуздања у свој изглед утиче на сексуални живот. То ће највјероватније осјетити они млађи од 35 година, јер је готово трећина иприметила те проблеме.

Низак либидо

Нема ништа лоше у томе што неко уопштено има нижи либидо - сексуални нагони свих су различити и вјероватно ће варирати током живота. Међутим, 20 одсто испитаника признаје да је то утицало на њихов сексуални живот.

Старење

Како тијело стари, физички ће се мијењати, а 18 одсто људи каже да то утиче на њихов сексуални живот. Мушкарци доживљавају смањење тестостерона, док жене доживљавају менопаузу, што утиче на смањење сексуалног нагона.

Посао

Посао улази у дом и лични живот, а технологија ствара расцеп у вези. Кад су радни притисци високи, то утиче на нашу способност да се искључимо и не осјећамо расејано, због чега пати и сексуални живот.

Менопауза

Менопауза долази с низом симптома који могу да утичу на расположење, тјелесне одговоре и процес узбуђења. Симптоми се разликују од особе до особе. Око 15 одсто испитаних жена признало је да им менопауза ремети сексуални живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана