Које здравствене користи имате од вјежбања прије доручка

Agencije
Које здравствене користи имате од вјежбања прије доручка

Према новој студији, објављеној у часопису "Clinical Endocrinology and metabolism", научници са Универзитета у Бату и Бирмингему открили су да вјежбање на празан стомак омогућава бољу контролу нивоа шећера у крви.

Шестоседмично истраживање у коме је учествовало тридесет мушкараца класификованих као гојазни или са вишком килограма поредило је резултате две интервентне групе (које су доручковале прије, односно послије вјежбања) и контролне групе (које нису мијењале стил живота).

Научници су открили да је група која је вјежбала прије доручка сагоријевала двоструко више масти у односу на групу која је вјежбала послије доручка

Такође су открили да је повећано сагоријевање масти углавном посљедица нижег нивоа инсулина током вјежбања.

Др Хавијер Гонзалес са Одјељења за здравље на Универзитету у Бату објаснио је да резултати истраживања указују на то да промјена времена када једете у односу на вријеме када вјежбате може донијети дубоке и позитивне промјене на цјелокупно здравље.

"Група која је вјежбала прије доручка повећала је способност реаговања на инсулин, што је још изванредније с обзиром на то да су обје групе стекле сличну кондицију. Једина разлика била је у времену исхране", рекао је др Гонзалес.

Током шестоседмичног испитивања научници су открили да су мишићи из групе која је вјежбала прије доручка више реаговали на инсулин у поређењу са групом која је вјежбала послије доручка, упркос идентичним тренинзима и подударном уносу хране.

Мишићи оних који су вјежбали прије доручка такође су показали већи пораст кључних протеина, посебно оних који учествују у транспорту глукозе из крвотока у мишиће.

Што се тиче одговора инсулина на храњење након испитивања у трајању од 6 недеља, невероватно је да група која је вјежбала послије доручка у ствари није била боља од контролне групе.

"Ми сада треба да истражимо дугорочне ефекте ове врсте вјежбања и да истражимо да ли ће и жене имати користи на исти начин као и мушкарци", рекао је коаутор др Грет Валис са Универзитета у Бирмингему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана