Које намирнице могу да спрече развој болести срца и рака?

ГС
Које намирнице могу да спрече развој болести срца и рака?

Онколог Ендри Вудвард, сматра како одређене намирнице могу да утичу на превенцију раста ћелија рака у тијелу те додаје како упални процеси могу да буду контролисани исхраном.

Не морате да тражите посебан план исхране који их садржи већ врло лако можете да их додате сваком оброку.

Вудвард препоручује неколико намирница које могу да дјелују као превенција рака, али и болести срца те цијелокупног здравља.

Бобичасто воће

 Бобичасто воће садржи релативно мало шећера, а опет ће вас засладити. Садрже и много плавог и пурпурног пигмента који ће смањити упалне процесе, а садрже и елагичну киселину која спречава развијање тумора. Висок проценат витамина Ц јача имуни систем, а ту предњачи црна рибизла која у само 100 грама садржи витамина Ц пет пута више од препоручене дневне дозе.

Купус

Купус садржи антиоксиданс кверцетин који штити организам од тумора. Осим антиоксиданса, садржи витамин Ц и минерале - посебно калијум, гвожђе, магнезијум, фолну киселину и влакна те витамине групе Б. Исто тако у њима је хемикалија глукозинолат која помаже у борби против рака.

Бели и црвени лук

Национални институт за рак наводи како лук и бели лук могу да смање ризик од развоја рака црева, желуца и дојке. Стручњаци истичу како је важно то што је црвени лук богат биофлавоноидом кверцетином који је добар у борби против алергија, упала, карцинома и срчаних болести. Сматра се краљем биофлавоноида.

Гљиве

Осим што су укусне, нуде много имунитету. Садрже антиоксидансе, утичу на смањење хормона који су повезани с настанком тумора те ће спречити упалне процесе. Највише добробити доносе ако их једете свеже, куване, у праху или сушене.

Куркума

Осим што храни даје богат и егзотичан укус, на низ начина може да помогне нашем здрављу. Наиме, у куркуми се налази куркумин - састојак на којем се изнова проводе истраживања и који континуирано показује колико позитивно утиче на различита обољења. Иако још није спроведено довољно истраживања, она до сада објављена показују како куркумин може да спречи настанак рака те успори његов раст. Деловање куркуме и куркумина јако је због антиоксидативних својстава, који су заслужни за противупално деловање и смањивање отечености.

Зелено лиснато поврће

Спанаћ је ризница нутријената када се једе у било којем облику, а препун је витамина К који ће спријечити настанак крвних угрушака, каротеноида који штите вид и антиоксиданса, али и фитохемикалија. Чини се да управо те фитохемикалије штите од рака, а посебно рака простате, груди и желуца.

Ђумбир

Осим што је снажан антиоксиданс, ђумбир има антимикробна, антисептичка, антибиотска и противупална својства. Ова биљка, осим што је изврсна у превенцији прехладе и грипе, помаже у уклањању проблема с дисањем, ублажава болове у грлу кад се болест појави, али и помаже код проблема са желуцем те смањује висок холестерол.

Свакодневно пијте једну до двије шољице чаја од ђумбира.

Лекар додаје како постоје бројне здраве намирнице које штите од рака, а ту су сигурно и цвекла, шаргарепа, цитруси, парадајз... те саветује да тањиру увек додате што више боја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана