Које намирнице бисте требали јести прије трчања

Г.С.
Foto: Агенције

Важно је да своје тијело адекватно припремите за било какву врсту физичке активности, нарочито уколико планирате трчати дуже од сат времена. Одлучите се за храну која ће вам пружити потребну енергију.

Узимање оброка зависи од тога колико сте временски планирали трчати. Уколико желите трчати сат времена или мање, оброк ће овисити о вашим индивидуалним потребама. Можда вам неће требати ништа додатно, нарочито ако се у току дана храните здраво. Ако ћете трчати више од сат, препоручује се да поједете оброк или ужину. Ако ћете трчати више од сат и по, требали бисте у току тренинга направити паузу за јело. Ниво шећера у тијелу се смањује што дуже трчите. Узимајте од 30 до 60 грама укљикохидрата у размаку од 15 до 20 минута.

Оброк

Комбинација једноставних и сложених угљикохидрата с протеинима идеална је формула за очување енергије. Испробајте сљедеће оброке:

  • Сендвич направљен од хљеба од цјеловитих житарица, пуретина, зелена салата и сенф
  • Омлет од бјелањака и тост
  • Зобена каша, јогурт и банана
  • Грилована пилетина и печени кромпир

Ужина

Она такође мора садржавати умјерену количину угљикохидрата и протеина, али и мало здравих масноћа и влакана која се спорије пробављају. Требате конзумирати храну која неће дуго остати у желуцу (тј. здраве масти и влакна) и која неће узроковани нагли раст, а затим пад енергије (нпр. слаткиши или пића са много шећера). Ове врсте ужине ће вам бити од помоћи:

  • Пола банане или тост од цјеловитих житарица са једном или двије кашике маслаца од орашастих плодова (кикирикија, бадема, љешњака и слично)
  • Један или два комада малих протеинских палачинака са споменутим маслацем
  • Чаша јогурта са ниским садржајем масти и кашика џема или ¼ чаше граноле
  • ½ чаше сушеног воћа са посним сиром

За коју год варијанту се одлучите, никада прије трчања немојте преоблино јести јер може доћи до рефлукса или грчева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана