Која је идеална температура за вожњу?

ГС
Foto: Илустрација

Никакви екстреми у животу нису добри, па ни превисока температура, а ни прениска температура.

 Aко је напољу 30 степени, немојте да подешавате клима-урећај на 17 степени! То није ни здраво, ни добро, поготово када, након дуге вожње, поново изаћете напоље на тропске температуре.

Зато њемачки ауто-клуб AДAЦ за вожњу препоручује температуре измеđу 22 и 25 степени. То су температуре које помажу возачу да остане фокусиран током вожње.

Aко је спољна температура врло висока, накупљену топлоту потребно је прво уклонити прије почетка вожње, па зато треба да отворите врата и прозоре. Током вожње, сви прозори и кровни отвор треба да остану отворени неколико стотина метара. Затим укључите клима-уреđај након њиховог затварања.

Унутрашњост свог аутомобила прво треба да хладите неколико минута у режиму рециркулације ваздуха, јер ће тако процес хлађенја бити бржи. Ваздух не усмјеравајте у главу или на тијело, јер то може да доведе до упале слузокоже, преноси "Ревија ХАК".

Дување усмјерите на вјетробранско стакло.

Потрошња горива са укљученом климом расте до једног литра горива на 100 километара, али немојте на томе да штедите.

Чак и када је у вашем аутомобилу 27 степени, за управљачем постаје стресно. Возачу расту тјелесна температура и пулс, што сманјује способност концентрације и реаговања. A ако температура порасте са 25 на 35 степени, ризик од саобраћајних несрећа се повећава за 20 одсто, а то је као да возите са 0,5 промила алкохола у крви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана