Која храна је најбоља за дјечију школску ужину

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Малишани ће ове школске године наставу пратити из клупа, а повратак у школе пред родитеље ставља много изазова.

Међу бројним је и онај шта ће њихово дијете јести у школи.

Према савјетима нутрициониста ужина за школу требала би бити здрава, пуна извора свих нутријената, али и прилагођена дјеци и њиховим преференцијама, преноси Кликс.

Нутриционистица  Стирлинг-Реед открила је шта се све може спаковати дјеци за ужину у школи.

"Прво, битан је баланс. Треба бити довољно тога да не буду гладни кроз дан, треба бити нешто што воле јести, а опет здраво", казала је.

Како би унијели довољно угљикохидрата, спремите им хљеб са житарицама, тортиље, неке здраве крекере, тјестенину, кромпир, рижу.

"Комбинирајте намирнице од бијелог и раженог брашна. Мијењајте их кроз седмицу, да не једу сваки дан исто. Битно је и да поједу порцију воћа или поврћа. Воће огулите и нарежите на мање комадиће, а поврће укомбинирајте у неко јело - додајте парадајз у сендвич или тиквице и мркву у неки од угљикохидрата", казала је.Протеини су такође важни и не, не долазе само из меса и рибе.

Припремите им јаја у неком облику.

Додајте неки мали јогурт, штапиће сира или мали тетрапак млијека како би унијели и млијечне производе.

За крај, не заборавите напитак. Дјеца брзо дехидрирају, посебно када је топло, па им обавезно у руксак убаците боцу воде или неког чаја.

Савјетује и да избјегавате пуно слаткиша попут кекса и колача, грицкалице попут чипса и смокија те газиране напитке пуне шећера.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана