Ко физички вјежба пола сата дневно има јача антитијела

Срна
Foto: Image by StockSnap from Pixabay

ГЛАЗГОВ- Резултати истраживања Универзитета Глазгов Каледониан показују да 30 минута физичке вјежбе или активности, пет дана у седмици смањује ризик од оболијевања или смрти од заразних болести за 37 одсто.

Физичка активност јача имуни систем и смањује ризик од болести и смртних исхода од заразних болести те знатно појачава ефикасност вакцине.

Они који вјежбају редовно имају веће шансе за развијање антитијела - шанса да такве особе имају више антитијела од некога ко је физички мање активан износе чак 50 одсто, тврде британски научници.

Познато је да је физичка активност један од најефикаснијих начина превенције хроничних болести, уз здраву прехрану и одвикавање од пушења.

Већ је студија из 2008. године показала да физичка неактивност сваке године изазове више од пет милиона преурањених смртних исхода годишњ, пише "Индипендент".

Сада је истраживање шкотских научника укључило све доступне доказе који су довели у везу ефекат физичке активности и ризик од оболијевања и смртног исхода од заразних болести попут упале плућа (честог узрока смрти од ковида 19), на функционисање имунолошког система и на исход вакцинације.

На основу шест одвојених истраживања у којима је учествовало више од пола милиона учесника, показало се да тридесет минута физичке активности пет дана у седмици озбиљно смањује ризик од оболијевања и смртног исхода.

Научници су открили поуздане доказе према којима редовна физичка активност јача имунолошки систем.

Кроз 35 независних насумичних контролних испитивања, показало се да је редовна физичка активност довела до већих нивоа имуноглобулина (антитијела).

Имуноглобулини су протеинске молекуле које стварају имуни систем као реакцију на улазак неке стране супстанце у организам (антигена).

Постоји пет "разреда" имуноглобулина: ИгА, ИгМ, ИгГ, ИгЕ и ИгД.

Ова сазнања, истичу научници, послужиће владама и здравственим радницима да на једноставан и ефикасан начин подстакну кампање вакцинације.

Физичка активност смањује стрес и хроничне упале, што, опет, утиче на мању вјероватноћу развоја инфекција са фаталним исходом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана