Кључни елементи у постизању здраве и јаке косе: Ових пет ствари редовно морате уносити у организам

GS
Foto: Unsplash

Јака, живахна и сјајна коса је оно чему тежи свака жена, међутим, многе околности нам често не дозвољавају да то и постигнемо.

У данашње вријеме постоје многи препарати за неговање косе, али њихов учинак није исти на свим типовима косе, па често останемо "кратких рукава". Чињеница је да усвајање неких животних навика и те како може побољшати раст и здравље ваше косе, па обратите пажњу на то шта уносите у ваш организам. Ових пет елемената је кључно за раст јаке и здраве косе.

1.Цинк

Познат је као минерал за јачање имунитета, а цинк такође игра важну улогу у здрављу коже и косе. Недостатак цинка може бити повезан с алопецијом или губитком косе, показала су нека истраживања.

2. Витамин Ц

Витамин Ц дјелује као антиоксиданс и помаже у заштити ћелија у телу, укључујући фоликуле длаке. Витамин Ц такође помаже телу да производи колаген, који је повезан с јачом косом.

3. Омега масне киселине

Омега-3 масне киселине повезују се са сјајном кожом, али да ли сте знали да су повезане и са сјајном косом? Студија о суплементима из 2015. године, рађена на 120 жена, открила је да шест мјесеци узимања суплемената који садрже и омега-3 и омега-6 масне киселине има мањи губитак косе и побољшану густину косе.

4. Протеини и колаген

Протеини су саставни дио сваке структуре у тијелу, укључујући косу те самим тим витални нутријент за подстицање раста косе. Једна протеинска компонента која је посебно важна за лепу косу је колаген, структурни протеин у телу. Иако је потребно више доказа како би се у потпуности доказале тврдње о здрављу косе повезане с колагеном код људи, једно истраживање на животињама из 2022. године показало је да колаген подстиче здрав раст косе, а истовремено спречава њен губитак, што је охрабрујући резултат за ширу употребу колагена за здравље косе.

5. Б витамини

Б витамини и фолна киселина повезани су са превенцијом опадања косе, биотин често добија највећу пажњу када је коса у питању. Међутим, потребно је више доказа да се заиста оправда ова корист. Иако технички није Б витамин, биотин се често групише у ову породицу витамина као витамин Б комплекса, преноси Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана