Клима /не/ утиче на ширење заразе

Срна
Клима /не/ утиче на ширење заразе

ПРИНСТОН - Научници са Универзитета Принстон процјењују да температура на сјеверној полулопти вјероватно неће знатније утицати на пандемију вируса корона.

Студија са Принстона објављена у часопису "Сајенс" не искључује повезаност више температуре и слабљења вируса, али закључује да је утицај климе на пандемију - "скроман".

"Наша открића показују да ће без ефикасних мјера контроле вирус наставити да се шири и током топлијег и влажнијег времена. Оно неће значајније обуздати пандемију", пише у студији.

Иако климатски утицаји, посебно влажност, имају улогу у ширењу других вируса корона и грипа, аутори кажу да је у овом случају важнији изостанак већег имунитета на вирус.

Научници са Принстона наводе да у земљама попут Бразила, Еквадора или Аустралије топлије вријеме није имало већег утицаја на пандемију.

Без мјера контроле или вакцине вирус ће наставити да се шири међу великим дијеловима свјетске популације и тек ће касније постати сезонска болест, након што се смањи број неизложених људи, односно особа без имунитета", наводе научници.

За потребе студије они су спровели неколико симулација о томе на који би начин вирус могао реаговати у различитим климатским условима.

Показало се да је клима постала зачајан фактор тек након што су велики дијелови популације стекли имунитет.

И научници са Харварда објавили су велико истраживање о тој теми - они тврде да би вирус корона могао бити сезонски.

"Анализа ширења вируса на 3.739 локација по свијету потврдила је претпоставку о сезонском јављању сарс-ков-2 вируса. Вријеме није наравно једини фактор тако да се не треба потпуно опустити и вратити на старо", наводе са Харварда.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана