Кинески вирус: Колико бисмо требали бити забринути?

Agencije
Кинески вирус: Колико бисмо требали бити забринути?

Вирус, досад непознат научницима, који узрокују тешку болест плућа откривен је у кинеском граду Вухан и у двије друге државе.

Засад се зна да су три особе преминуле од овог вируса, који се у граду појавио у децембру.

Постоји више од двије стотине потврђених случајева вируса, али британски стручњаци процјењују да је та бројка ближа 1.700, пише ББЦ.

Када се појави неки нови вирус и узрокује упалу плућа, то је увијек разлог за бригу, а здравствени стручњаци широм свијета буду у стању високе приправности због могућности високог степена заразе.

Међутим,да ли се овдје ради о неком пролазном вирусу или је ипак нека пандемија на помолу?

Узорци вируса узети су од пацијената и анализирани у лабораторији.

А званичници у Кини и Свјетска здравствена организација закључили су да се ради о коронавирусу.

Коронавируси представљају велику породицу вируса, али познато је да само шест (а ако се уврсти у њих и овај нови то би их чинило седам) инфицира људе.

Тешки акутни респираторни синдром (Сарс), који је изазван коронавирусом, усмртио је 774 од 8.098 особа заражених у епидемији која је почела у Кини 2002. године.

"Постоји добро сјећање на Сарс. Одатле потиче страх, али много смо спремнији сада за лијечење и спречавање тих врста болести", каже др. Џоси Голдинг из организације "Велком траст".

Коронавируси могу узроковати симптоме у распону од благе прехладе до смрти организма.

Чини се да се овај нови вирус налази негдје у средини.

"Кад видимо нови коронавирус, желимо знати колико су тешки симптоми - ово је више од симптома налик прехлади и то је разлог за забринутост, али није тако озбиљан као Сарс", каже професор Марк Вулхаус са Универзитета у Единбургху.

Нови вируси бивају стално откривени.

Они прелазе с једне врсте, у којој су били непримијећени, на људе.

"Ако размишљамо о епидемијама у прошлости, уколико се ради о новом коронавирусу, он ће доћи од животиња", каже професор Џонатан Бол, виролог са Универзитета у Нотингему.

Сарс је прешао с цибетки на људе.

И Блискоисточни респираторни синдром (Мерс), који је усмртио 858 од 2.494 заражених особа откад се појавио 2012., редовно прелази с једногрбе деве на људе.

Кинески званичници кажу да није било случајева да је вирус прешао с једне особе на другу.

Тренутно Свјетска здравствена организација и здравствени званичници из Вухана нису још дошли до закључка да се вирус може пренијети са особе на особу.

Ово је главни разлог за забринутост јер ако нова врста вируса инфицира плућа, кашаљ и кихање су врло учинковит начин да се вирус прошири.

Међутим, неки стручњаци упозоравају како је можда прерано да се искључи преношење с човјека на човјека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана