Карантин изазвао веће проблеме код жена

Срна
Карантин изазвао веће проблеме код жена

ЛОНДОН - Жене се много више од мушкараца суочавају са менталним проблемима након карантина који је уведен током епидемије вируса корона, показује британска научна студија.

Показало се да жене теже подносе мјере изолације уведене ради борбе против ширења вируса корона.

Научници са Института за друштвена и економска истраживања при Универзитету Есекс закључили су на основу остудије да се број особа с најмање једним озбиљним менталним поремећајем, након мјера карантина, повећао међу оба пола.

Како преноси "Гардијан", међу мушкарцима се дио оних са једним тежим психичким проблемом повећао са седам на 18 одсто, а међу женама са 11 на 27 одсто.

Студија спроведена у Великој Британији током периода карантина указује на пад позитивних осјећања и међу мушкарцима и међу женама.

Као главни разлог научници наводе економске факторе - жене су се више од мушкараца жалиле на економски аспект пандемије.

Жене су, напомињу истраживачи, у више случајева изгубиле посао.

Као други фактори који озбиљно утичу на мрачније расположење, наводи се мањак времена за физичку активност, али и чињеница да су жене имале више посла бринући о дјеци, те да им се повећао обим и интензитет кућних послова.

Научници процјењују да је, ипак, женску популацију најтеже погодио изостанак друштвених односа.

Жене обично имају више блиских пријатеља и пријатељица. Донедавна забрана виђања драгих особа изван властите куће изазвала је менталне проблеме унутар одређеног процента женске полулације.

Више од трећине женских актера студије /34 одсто/ одговорило је да се за вријеме карантина повремено осјећало усамљено, а 11 одсто да су се често осјећале усамљено.

Међу мушкарцима, на исто питање, 23 одсто је навело да се повремено осјећају усамљено, а само шест одсто их је признало да се често осјећају усамљено.

Студија се заснива на онлајн комуникацији са особама које су учествовале у студији спроведеној у британским домаћинствима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана