Каранфилић, лијек из природе

Agencije
Каранфилић, лијек из природе

Каранфилић је зимзелена зачинска врста дрвета која расте у тропским и суптропским крајевима Азије. Поријеклом је с тла Индонезије, тачније његово изворно станиште су Молучка острва. Међутим, како га људи користе већ више хиљада година, ова зимзелена биљка доспјела је и у крајеве Бразила, западне Индије, Африке, Занзибара…

У нашим крајевима каранфилић је познат и као клинчић због свог специфичног изгледа, који подсјећа на мале клинове. У Европи постаје познат тек у Средњем вијеку, када су га Арапи пренијели својим трговачким путевима, и убрзо је због својих својстава, мириса и ароме, постао врло распрострањен.

Мирис каранфилића је опор, а укус слаткасто-горак и врло јак, због чега је данас један од најславнијих зачина на свијету и има широку употребу. У наше крајеве давно су га донијели поморци са својих путовања.

ЉЕКОВИТА СВОЈСТВА КАРАНФИЛИЋА

Иако мали, каранфилић је моћан лијек за многе болести. Његов главни састојак је еугенол, којем је главно својство противупално дјеловање. Осим тога, садржи минерале калцијум, гвожђе, магнезијум, фосфор, цинк, бакар, манган и селен. Богат је витаминима Ц, Б6, Е, К, фолном киселином, тиамином, рибофлавином и ниацином. Као додатак исхрани, овај зачин може да се користи цијели, мљевен или концентрован као уље.

ПРВА ПОМОЋ КОД ЗУБОБОЉЕ И ЛОШЕГ ДАХА

Каранфилић се од давнина користи за уклањање лошег даха. Утврђено је да има аналгетска својства, а посебно дјелује код зубобоље. У неким земљама стоматолози га користе за дезинфекцију зуба прије операције због снажног антибактеријског дјеловања. Цијели каранфилић можете да ставите на десни, што ближе болном подручју. Задржите га. Танка кожна мембрана десни лако упија уље из каранфилића те пружа тренутно олакшање.

УБИЈА ПАРАЗИТЕ И ЛОШЕ БАКТЕРИЈЕ

Биљка дјелује као антимикробни агент, убијајући паразите и бактерије у пробавном тракту. У примјереним дозама олакшава и прекомјерну надутост и грчеве. Антипаразитно чишћење уљем каранфилића једна је од најдјелотворнијих метода чишћења цјелокупног огранизма. Дјелотворан је против многих врста гљивица, као и бактерија стрептокока, стафилокока и пнеумокока.

РАСТВАРА КРВНЕ УГРУШКЕ

Научно је потврђено да је каранфилић међу најздравијим зачинима свијета због својих антиоксидативних својстава. Постоје и докази да одређена једињења у каранфилићу дјелују као антихистаминици. То је један од најснажнијих природних растварача крвних угрушака. Научници су открили да каранфилић у растварању крвних угрушака има јаче дјеловање од аспирина, који је многима дио терапије у лијечењу високог притиска и повишеног холестерола у крви.

ДЈЕЛОВАЊЕ КАРАНФИЛИЋА

- лијечи несаницу - регулише шећер у крви - смирује упале - ублажава бол, нарочито зубобољу - уништава бактерије - уклања мучнину и повраћање - подстиче излучивање слузи - помаже рад јетре - лијечи упалу усне дупље и грла

ТЕСТИРАЈТЕ КАРАНФИЛИЋ

Да бисте провјерили квалитет каранфилића, убаците га у чашу воде. Ако плута вертикално, добар је - плутање је знак да садржи квалитетна љековита уља којима дугује своју дјелотворност и популарност. Ако плута водоравно или потоне у чаши, то је знак да не треба да га користите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана