Канабис изазива психозу и шизофренију

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Либерални родитељи који дозвољавају својој дјеци да пуше канабис упозорени су да изазива чак трећину случајева психозе у Лондону, а јак "сканк" може да изазове симптоме сличне шизофренији, пише "Дејли мејл".

Високопотентни канабис не схватају довољно озбиљно неки либерално оријентисани родитељи, који би радије да њихови тинејџери пуше траву него да пију алкохол, упозорио је врхунски психолог Робин Мареј.

Мареј /77/, професор психијатријских истраживања на Институту за психијатрију Кингс колеџа у Лондону, рекао је да је око трећине случајева психозе које види у својој ординацији у јужном Лондону узроковано употребом сканка велике снаге.

Он је рекао да се махом ради о младим људима, који често пате од исцрпљујуће параноје и халуцинација.

У међувремену Лондон је спреман да ублажи законе о дрогама тако што више неће кривично гонити младе људе ухваћене да посједују канабис – умјесто тога нуди им образовне курсеве о опасностима дроге.

Али резултати европских сусједа дају увид у потенцијалне замке такве политике - Португалија је уочила огроман пораст случајева психозе изазваних канабисом након што је декриминализовала ову дрогу 2001. године.

Канабис је најчешће коришћена илегална дрога у Великој Британији. Ефекти канабиса могу се много разликовати од особе до особе. Такође може да варира у зависности од тога колико или колико често се узима и шта садржи.

Редовна употреба канабиса повећава ризик од развоја психотичне болести, као што је шизофренија.

Психотична болест је она у којој имате халуцинације, видите ствари које заправо не постоје, и заблуде, односно вјерујете у ствари које заправо нису истините.

Канабис, такође, повећава ризик од рецидива код људи који већ имају шизофренију и може погоршати психотичне симптоме.

Ако особа која је конзумирала канабис вози много су веће шансе за изазивање несреће.

"Мислим да смо 100 одсто сигурно да је канабис један од узрока психозе сличне шизофренији", рекао је Мареј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана