Какве посљедице може изазвати превелик унос соли у организам

ГС
Foto: Илустрација

Натриј је битан дио ваше прехране, а кључан за одржавање хомеостазе у тијелу, што омогућава многим тјелесним функцијама да раде стабилно.

Међутим, ако конзумирате превише натријума, то може избацити ваше тијело из равнотеже и наштети здрављу.

Најновије смјернице за прехрану препоручују да одрасли не конзумирају више од 2.300 милиграма натрија дневно, што је еквивалентно отприлике једној кашици соли, преноси портал Кликс.

Међутим, Америчко удружење за срце (АХА) сугерира да би већина одраслих требала смањити унос на само 1.500 милиграма дневно како би се одржао низак крвни притисак.У наставку ћете видјети шта се може догодити одмах након оброка богатог натријумом, као и два дугорочна ефекта који би могли настати ако једете превише соли.

1. Задржавање воде у организмуДа ли вам се икада догодило да вам је трбух напухан након што сте појели нешто слано, попут врећице чипса или оброка брзе хране?

Природно је да ваше тијело напуше или да се осјећа надуто, након што се препустите нечему што је богато натријумом.То је зато што ће ваши бубрези сачувати сву додатну количину воде коју попијете како би надокнадили додатни унос натрија који сте уложили у настојању да задржите одређени омјер натрија и воде у вашем тијелу.

2. Стално сте жедниКад већ говоримо о уносу воде, када поједете нешто што је препуно натрија, то може узроковати суха уста, па чак и појачати жеђ. Разлог за то има везе с потребом вашег тијела да одржава тај врло специфичан омјер натрија и воде.Ако вас боли грло, можда ћете осјетити суха уста готово одмах након гргљања сланом водом неколико минута.

3. Крвни притисак може благо порастиАко једете знатну количину слане хране за један оброк, могуће је да ћете доживјети привремени пораст разине крвног притиска.

То је зато што храна богата натријумом може узроковати проток веће количине крви кроз ваше крвне жиле и артерије. Међутим, ова флуктуација нивоа не јавља се код свих људи након што једу оброк засићен соли.Мађитим, редовна конзумација оброка богатих натријумом може довести до високог крвног притиска или хипертензије, па водите рачуна о уносу сланих намирница.

4. Временом може повећати ризик од срчаних обољењаЈедан од могућих дугорочних ефеката конзумирања превише натријума је повећан ризик од срчаних обољења. Постоји довољно доказа који указују на то да висок унос соли узрокује пораст крвног притиска и стога доводи до сужења крвних жила и артерија. Као резултат тога, то би могло довести до повећаног ризика од срчаних обољења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана