Како задржати здраве прехрамбене навике уз конзумирање меса

гс
Foto: Илустрација

Уколико сте љубитељи меса, лоше ћете се осјећати на саму помисао да бисте се морали одрећи своје омиљене хране.

Док постоје предности хране из биљних извора, то не значи да морате избацити месо из прехране да бисте одржали здраве животне навике. Важно је узети у обзир које врсте меса једете и у којим количинама.

Кад је у питању прехрана, постоје добре и лоше посљедице свакодневне конзумације меса.

Извор протеина

Месо је богато засићеним протеинима, који играју неколико врло важних улога у вашем тијелу. Судјелују у производњи мишића, ткива, хормона и придоносе преносу молекула и антитијела.

Такођер, опскрбљују тијело енергијом и есенцијалним аминокиселинама. Протеини животињског поријекла су потпуни, што значи да садржавају свих девет есенцијалних аминокиселина, али нису све врсте меса једнако здраве. Најбоље врсте меса су: бијело месо (као пилетина или пуретина), свињски филе, немасни дијелови говедине или мљевена говедина која садржи највише 7 посто масноће.

Извор жељеза

Месо садржава неке нутријенте које је тешко добити из неке друге хране, као што је жељезо.

"Жељезо из животињске хране пуно се боље апсорбира од жељеза из биљне хране", каже Миа Сyн.

Садржи Б витамин

Б витамин из меса потиче рад метаболизма и помаже тијелу у производњи енергије. Конкретно, витамин Б12 је потребан тијелу за производњу црвених крвних зрнаца. Међу вегетаријанцима и веганима, 62 посто трудница, 86 посто дјеце, 41 посто адолесцената и 90 посто старијих су имали недостатак витамина Б12, према истраживању проведеном 2013. године. Вегетаријанцима и веганима препоручује се узимање витамина Б12 у суплементима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана