Kако вас тијело вас упозорава да вам је здравље угрожено

ГС
Foto: Илустрација

Када је здравље све лошије, то се обично не дешава само од себе или без упозорења.

Наша тијела обично шаљу знаке да постоји проблем и на нама је да обратимо пажњу на њих.

Наиме, наше тијело не шаље поруке само о физичким аспектима здравља, већ нам може пружити и неке знаке менталних проблема. "Поруке тијела да доживљавате акутни стрес, хронични стрес или депресију могу вам помоћи да схватите да је оно што осјећате веома стварно и да захтијева вашу пажњу, можда дијагнозу и лијечење", каже психијатар др Гејл Салц.

"Такође вам могу рећи да морате развијати више алата за суочавање са стресом и својим расположењем како бисте дугорочно били бољи и спријечили будуће епизоде лошег расположенја", објаснио је др Салц.

Тијело комуницира о здравственим проблемима на различите начине

Др Салц каже: "Ум и тијело су повезани тако да оно што утиче на наш мозак утиче и на наше тијело. Када доживимо озбиљан акутни стрес, наше тијело може да га открије кроз примјетне симптоме који се јављају усљед почетног ослобађања норепинефрина (неуротрансмитера) и то може изазвати нервозу, висок крвни притисак, мучнину, па чак и кратак дах."

С временом, ако се стрес одржава и постаје хроничан, често ослобађање хормона кортизола усљед сталног стреса доводи до исцрпљивања тијела и особа се може осјећати исцрпљено, уморно, имати разне необјашњиве тегобе у различитим дијеловима тијела или стомака, чак и главобоље.

Промјене на кожи

Др Мајкл Грин објашњава: "Промјене на кожи као што су осип, промјене боје или израслине увијек треба схватити озбиљно. Дермалне флуктуације могу значити много шта, од алергијске реакције до озбиљне болести или унутрашње инфекције. Често су промјене на кожи први знак дијабетеса, лупуса или проблема са јетром. На примјер, дијабетичари често имају тамне мрље на врату, пазусима или препонама. Лупус, аутоимуна болест, обично је повезан са лептиричастим осипом на образима и носу."

Др Грин објашњава да појава осипа или жуте боје може бити знак да јетра не функционише исправно. "Знајући ово, никада не одбацујте промјене на кожи као безначајне. Кожа је највећи орган на тијелу, а промјене могу указивати на већи проблем. Увијек разговарајте са својим љекаром ако примијетите да нешто није у реду", објаснио је он, преноси Б92.

Честа глад или жудња за храном

Здравствени тренер Линдзи Тулис каже: "Ако често осјећате глад или жудите за храном, ваше тијело можда покушава да вам каже да вам је заиста потребно више сна. Недостатак сна може повећати ослобађање грелина, нашег хормона глади. Важно је да на ово пазите, јер оно што нашем тијелу заиста треба можда заправо није храна."

Умор

Према мишљењу Линдзи Тулис: "Умор се често може осјетити након дугог дана, посебно ако га прати немирна ноћ. Али то може бити и знак нечег озбиљнијег. Хронични умор може бити симптом многих здравствених проблема као што су поремећаји штитне жлијезде, болести срца или дијабетеса. Само пратите колико често се умор јавља и шта га изазива.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана