Како смањити напетост међу укућанима с којима морате бити у карантину?

Агенције
Како смањити напетост међу укућанима с којима морате бити у карантину?

С обзиром на то да се ситуација са ширењем корона вируса погоршава, многе земље су донијеле одлуку да грађани не напуштају своје домове осим уколико за то постоји велики разлог. Било да је ријеч о породици или пријатељима, када проводите с неким цијели дан, а на то нисте навикли, конфликти ће се сигурно догодити.

Како бисте избјегли или ублажили евентуалне сукобе потребно је да се придржавате одређених савјета и самим тим избјегнете бројне неугодности пише Инсидер.

“Потпуно је другачије када проводите с неким 24 сата, седам дана у седмици, посебно ако је у питању мали простор, као што је стан. Многи појединци цијене вријеме и простор које имају када су сами”, навела је доктор Мелиса Робинсон-Бровн, терапеут за везе, с адресом у Њујорку.

Постављање граница је кључно када живите с другима

Прије него што дође до конфликта, требали бисте поставити јасне границе с члановима породице или пријатељима како бисте разјаснили то како ће изгледати ваш заједнички живот.

Преговарајте о томе како ћете користити просторије попут кухиње и дневне собе, као и о томе колико времена желите провести у друштву. То може помоћи у спрјечавању будућих проблема око кориштења простора.

“Чиста и искрена комуникација је веома важна. Почните с кућним састанком како бисте разговарали о 'правилима' или 'смјерницама' које ће вриједити док сви будете код куће”, казала је Робинсон-Бровн.

Врло је важно схватити које су личне границе и друштвена ограничења, прије него што их представите особама с којима сте у карантину.

“Људи имају различите капацитете за друштвену интеракцију и промјене”, истакла је Вероника Чин Хинг, сексуална терапеуткиња и терапеуткиња за везе, додајући и то да је важно размотрити и то како ћемо реаговати на одређене промјене.

Проблеми у комуникацији

Без обзира на све претходно успостављене границе, проблем у комуникацији ће се у неком тренутку морати јавити. Али, када до тога дође, најбоље је да будете директни, а не да вас савјест “гризе” у вези тога.

“Иако овакви разговори нису увијек лагани, ако ствари држите у себи, касније ћете 'пући'“, додала је Робинсон-Бровн.

Користите израз “ја” када желите изразити како се осјећате по питању одређених ствари, умјесто да говорите другима како су они криви и то ће вам помоћи изразити забринутост или узнемиреност, а да не изазовете да друга особа заузме одбрамбени став.

“Напримјер: 'Осјећао сам се фрустрирано када си оставио лонац на шпорету док си припремао доручак' или 'Осјећам се забринуто што ти све вријеме долазе пријатељи сада када препоручују друштвено дистанцирање.' То је веома другачије од 'Тако си непажљив и неуредан када је кухиња у питању'“, поручила је Робинсон-Бровн.

Посредујте у конфликту између других када је то од помоћи, али заштитите своју енергију

Иако можда ви немате проблем с неким од чланова породице или пријатељима, може се јавити напетост између других људи с којима живите.

Робинсон-Бровн појаснила је да када се нађете у ситуацији између пријатеља или чланова породице док се они свађају, то може бити лоше за ваше ментално здравље. Зато, умјесто да се нађете усред свађе, охрабрите људе да разговарају једни с другима.

“Охрабрите своје пријатеље да разговарају о међусобном конфликту. Ако неко од њих дође код вас и изрази вам своје бриге, охрабрите га да сједне с том другом особом с којом има проблем и подијели с њом бриге”, савјетовала је Робинсон-Бровн.

Чин Хинг препоручује да се одлучи за посредовање између људи појединачно, радије него да одмах скачете “са стране на страну”.

“Ако ваша интервенција може помоћи да се премосте разлике између ваших цимера и донесе мир у кући, слободно се умијешајте. Ако би вам та енергија боље послужила да побољшате свој осјећај угодности, слободно избјегавајте конфликт и идите у кратку шетњу, користите слушалице како бисте се искључили из свега или затражите од пријатеља да буду свјесни колико су гласни и колико вам стреса уносе, с обзиром на тренутну ситуацију”, казала је Чин Хинг.

Схватите да је ово стресно вријеме за све и очекивање “само добрих вибрација” није баш реално

Иако је важно ограничити конфликт и стрес којима сте окружени током пандемије, Чин Хинг је навела да је важно и сјетити се да је уреду некада се осјећати стресно или узнемирено.

“Многи људи вјерују у то кад кажу 'Само добре вибрације'. Ја препоручујем 'Добре вибрације, прије свега'. Не желимо ограничавати емотивни домет људи, јер то може довести до неискрених изражавања осјећаја у вези с вирусом Covid-19 и друштвеним дистанцирањем”, нагласила је Чин Хинг.

Робинсон-Бровн је рекла како је отварање према разумијевању комуникацијских вјештина и учење начина на који други људи функционишу одличан начин да се смањи ниво анксиозности током овог периода.

“Користите хумор, останите повезани с пријатељима и другим члановима породице који су изван простора у којем ви тренутно боравите. Будите отворени за то да покушате нове ствари и постанете стручњак за комуникацију и слушање”, зкључила је Робинсон-Бровн.(klix.ba)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана