Како се расхладити прије спавања у врућим љетним ноћима

ГС
Foto: Илустрација

Високе температуре могу негативно утјецати на квалитет сна и узроковати често буђење и знојење. Придржавајући се одређених правила и метода, као што је туширање топлом водом и хлађење пулсних тачака, можете олакшати властитом организму и омогућити пријеко потребан одмор током ноћи.

 Загријавање док спавате је врло нормално и нешто је што многи људи доживљавају сваке ноћи. Идеална температура за спавање је између 15 и 20 степени Целзијуса, а када температура постане виша од ове, јако је тешко заспати.

Фаза дубоког сна повезана је с хладним тјелесним температурама, због чега високе температуре могу наштетитит квалитети сна.

Оно што радите прије спавања такођер може утјецати на то како спавате током ноћи. Због тога је важно створити рутину за спавање која ће вам омогућити да се охладите прије него легнете. Ако вам је вруће у сну, покушајте укључити неке од доље наведених савјета у своју ноћну рутину.

Туширајте се топлом водом

Када се туширате или купате топлом водом прије спавања, можете смањити основну тјелесну температуру. Док ће температура расти под тушем, кад изађете, тијело ће се почети хладити. Поврх тога, топла вода може вам помоћи и да брже заспите.

Користите облоге на лицу

Једно од најчешћих мјеста на којима се људи зноје је на глави и лицу, па је важно да ово подручје буде хладно. Да бисте то учинили, замрзните крпу или пешкир за умивање прије спавања и користите је као хладни облог када покушавате заспати.

Једите мање оброке прије спавања

Тешки оброци пуни масти, угљикохидрата и зачина користе више енергије да их ваше тијело разгради. Љути оброци такођер имају тенденцију да узрокују знојење. Због чега се препоручује да се држите нечега лаганог и здравог прије спавања. Размотрите опције као што су салата, пилетина или риба. Ако жудите за касном ужином, дајте предност храни која вам помаже заспати, попут кокица или тамне чоколаде.

Замрзните боцу с водом

Заједно са крпом, ставите боцу воде или двије у замрзивач и пустите да се заледе. Прије спавања извадите их и употријебите као хладни облог. Можете их користити за хлађење лица и врата или смјестити у кревет око себе како бисте се расхладили.

Расхладите пулсне тачке врећицама леда

Хлађењем пулсних тачака проширит ћете ефекат хлађења на остатак тијела. Да бисте то учинили, употријебите облоге с ледом како бисте расхладили различите пулсне тачке, попут чланака, зглобова, леђа, кољена и унутрашњости лаката. Радите то отприлике 20 минута.

Држите ролетне затворене током дана

Овај савјет је посебно важан током топлих љетних дана. Држите ролетне током дана спуштене како бисте избјегли пропуштање вишка топлоте. Размислите о улагању у затамњене нијансе како бисте спријечили пропуштање сунчеве свјетлости.

Ограничите унос алкохола прије спавања

Пијење алкохола прије спавања не само да штети вашем сну, већ може узроковати и таласе врућине и ноћно знојење. Када пијете алкохол, крвне жиле се шире и приближавају површини коже, што узрокује знојење.

Вјежбајте ујутро

Није изненађење да се од вјежбања знојите. Ако вам је вруће док спавате, важно је избјегавати вјежбање преблизу времену намијењеног за спавање, јер то може отежати пад тјелесне температуре за вријеме спавања. Умјесто тога покушајте вјежбати ујутро. Ранојутарње знојење има бројне предности, укључујући способност продужења трајања фазе дубоког сна.

Пијте ледену воду

Држите чашу ледене воде поред кревета да пијете кад вам ноћу буде вруће. Знојење док спавате може резултирати дехидрацијом, па је добро хидрирати се током дана и држати воду поред кревета у случају да се пробудите жедни. Може вам помоћи и да се расхладите ако је ноћу превруће.

Избјегавајте превише сунца током дана

Иако је добивање витамина Д ујутро одличан начин природног буђења, превише сунца може бити лоше за вашу кожу и ваш сан. Опекотине могу узроковати знојење током ноћи и осјећај нелагоде. Обавезно носите крему за сунчање и ограничите вријеме на сунцу ако вам је навечер претопло за спавање, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана