Како се људи не отрују кад попију змијски отров?

ГС
Foto: ГС

Стара изрека каже да „доза чини отров”, али у овом случају одговорна је хемија.

„Бојни” отрови – отрови које производе змије, шкорпије, паукови, стоноге и друге животиње као оружје за лов или самоодбрану – немају исти хемијски састав као они који производе биљке, гљиве или животиње да отерају грабљивице. ка каже да „доза чини отров”, али у овом случају одговорна је хемија. „Бојни” отрови – отрови које производе змије, шкорпије, паукови, стоноге и друге животиње као оружје за лов или самоодбрану – немају исти хемијски састав као они који производе биљке, гљиве или животиње да отерају грабљивице.

Змијски отров највише утиче на мишићна ткива. Треба да уђе непосредно у њих или у крвоток. Наиме, змијски зуби у ствари и раде исто као игла за инјекције. Ако се отров попије из чашице, брзо ће проћи кроз обложене слузне површине нашег система за варење и стићи до желуца, где ће јака киселина пореметети његов хемијски састав.


Ипак, сваки љекар упозорава да се оканете тога. Попијен змијски отров не утиче повољно на здравље, не мијења стање свијести, а хранљиву вриједност свакако нема. Само може да нашкоди. Било каква раница или чир на путу од уста до желуца значи да отров може да уђе у ткива или крвоток. У том случају, „храбро” попијен змијски отров могао би да испуни обећање, и то често кобније него да га је змија убризгала природним путем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана