Како предуприједити прољетне пробавне тегобе?

Г.С.
Како предуприједити прољетне пробавне тегобе?

Поред адекватног хигијенско - дијететског режима исхране један од често кориштених лијекова у ту сврху је фамотидин.

Он припада групи лијекова под називом блокатори Х2 рецептора са идентичним индикацијама за употребу као и ранитидин који је повучен са тржишта

По многима најљепше годишње доба, прољеће куца на врата.

Ипак, за оне који пате од диспепсије, гастритиса или упале слузокоже желуца прољеће је непријатно доба, јер промјене вањске температуре представљају стрес за организам, а посебно органа за варење.

Долазак прољећа, осим топлих дана, доноси и повећано лучење киселине која надражује зидове желуца, па се појачавају тегобе болести.

Поремећај равнотеже између улоге коју има слузница желуца и количине излучених желучаних сокова један је од узрока настанка сметњи и болова у желуцу.

Диспепсија је болест модерног доба и назив је за различите тегобе приликом пробаве хране гдје се уз надутост, гасове и подригивање јавља жгаравица, мучнина или повраћање. Представља запаљење слузокоже желуца које настаје као резултат дејства агресивних фактора (попут неке хране, алкохола) и одбрамбеног одговора желуца и организма.

Од овог обољења, према истраживањима, пати трећина становништва.

Жгаравица је најчешћи симптом диспепсије и готово је увијек везана за одређен оброк. Неугодна је, јер често долази до враћања киселине из желуца у уста или једњак уз неугодан осјећај жарења. Жгаравица која се учестало јавља ноћу опаснија је, јер носи већи ризик за настанак промјена на слузници једњака, те за хроничну упалу ждријела, промуклост, осјећај кнедле у грлу (глобус синдром), хронични кашаљ или астму.

Особе које се сусрећу са овим проблемом требају избјегавати масну храну, обилне оброке с превише црвеног меса, зачињену и преслану храну, алкохол, цигарете и кафу.

Поред адекватног хигијенско - дијететског режима исхране један од често кориштених лијекова у ту сврху је фамотидин. Он припада групи лијекова под називом блокатори Х2 рецептора са идентичним индикацијама за употребу као и ранитидин који је повучен са тржишта. Примјена фамотидина у великој мјери олакшава тегобе диспепсије, жгаравице и других стања у вези повећаног лучења желучане киселине.

Уз терапију, о начину исхране требало би водити рачуна током цијеле године и то се посебно односи на особе склоне жгаравици. На јеловнику би се требало наћи што више поврћа и свјежег воћа, а са њега избацити пржену храну, алкохол и напитке с кофеином.

Пише: mr.sci.dr Адмир Куртћехајић, специјалиста интерне медицине, субспецијалиста гастроентерологије и хепатологије из Тузле

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана