Како помјерање сата утиче на здравље

klix.ba
Како помјерање сата утиче на здравље

У првим сатима недјеље, 27. октобра, казаљке на сату бит ће помјерене један сат уназад чиме почиње зимско рачунање времена. Стручњаци упозоравају да помјерање сата ремети човјеков биоритам и устаљене обрасце спавања што може имати значајне посљедице по здравље.

У правилу је човјеку потребан отприлике један дан да се његово тијело прилагоди промјени узрокованом помјерањем сата, но стручњаци истичу да је све индивидуално и да неке особе посљедице могу осјећати и седам дана након помјерања сата.

Међу најчешћим нуспојавама помјерања сата је несаница која, показала су истраживања, најлакше пада “ноћним птицама”. Осим тога, помјерање сат може пореметити хормоналну слику и узроковати низ тегоба попут главобоље, нервозе и депресије, али и узроковати хронични умор и осјетљивост на промјену времена.

Веома је важно да пратите свој природни унутрашњи сат. Стога се, савјетују стручњаци, током дана што више излажите свјетлу, а навечер користите свјетло које вас неће разбуђивати. Осим тога, избјегавајте тешке оброке и алкохол у вечерњим сатима, јер они неповољно утјечу на равнотежу хормона. Како бисте избјегли несаницу кафу попијте најкасније до пет сати поподне.

Током периода адаптације може вам помоћи и вјежбање прије спавања, као и топла купка. Такођер, веома је важно да сваки дан лијежете и устајете у приближно исто вријеме.

Европски парламент је у марту ове године изгласао да се 2021. године укине љетно и зимско рачунање времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана