Како омиљене грицкалице и слаткиши стварају зависност

ГС
Foto: Илустрација

Масноћа и шећер у чоколадицама, грицкалицама и слаткишима покрећу систем награђивања тијела, учећи га да их преферира у односу на другу храну, показује нова студија.

Њемачки истраживачи су пратили мождану активност у двије групе добровољаца који су добивали јогурте, а једној је дата верзија с већим садржајем масти и шећера.

Реакција мозга на храну са високим садржајем масти и шећера била је знатно повећана у групи која је јела јогурте с високим садржајем шећера и масти након осам седмица. Ово је посебно активирало регију у мозгу одговорну за мотивацију и награду.

Др Марк Титгемејер, с Института Макс Планк за истраживање метаболизма у Келну, рекао је да нездрава храна ствара нове везе у мозгу које је тешко одучити.

– Наша мјерења мождане активности показала су да се мозак преправља кроз конзумацију масне хране. Подсвјесно се учи да преферира храну која награђује. Кроз ове промјене у мозгу, несвјесно ћемо увијек преферирати храну која садржи пуно масти и шећера – појаснио је он, а преноси Кликс.

Претходне студије на мишевима су показале да су ове промјене у мозгу такође узроковале повлачење када им је одузета храна с високим удјелом масти, повећавајући разину анксиозности.

Редовно једење хране са високим садржајем масти може повећати ризик од гојазности, као и од смртоносних болести срца и можданог удара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана