Како кечап, сенф и мајонеза утичу на здравље

Indeks
Foto: Ilustracija

Умаци могу имати повољан учинак на физичко и ментално здравље. Нутриционистица Сигне Сванфелдт подијелила је здравствене добробити популарних умака које људи најчешће конзумирају уз своје оброке.

Кечап

Утврђено је да љути кечап потенцијално подстиче плодност мушкараца. Антиоксиданс ликопен, који парадајзу даје боју, може повећати број спермија до 70 одсто, према једној студији проведеној на Универзитету у Схеффиелду.

Америчко истраживање из 2002. спроведено на 47 хиљада мушкараца показало је да једење кечапа два или више пута седмично такође може смањити ризик од развоја рака простате за око 20 одсто.

Међутим, Сигне упозорава да кечап може садржавати велике количине доданих шећера. Она каже: "Ако желите смањити унос шећера, пронађите сорте без шећера или са смањеним удјелом доданих шећера."

Сенф
Сенф се сматра једним од најстаријих познатих умака на свијету, а историјски записи сугеришу да је изумљен у старом Египту.

Сенф је препун селена и магнезија, који могу имати противупална својства. Неке су студије такође откриле да сјеменке горушице могу штитити од бактерија и гљивица попут Е. цоли.

Међутим, друге студије тврде да сенф нема заштитних учинака. Уз то, варијације сенфа могу имати висок удио натријума па га треба јести умјерено.

"Високи унос натријума може повисити крвни притисак и довести до кардиоваскуларних болести", упозорила је Сигне.

С друге стране, слађи сенф у себи садржи висок удио шећера, што такође може повећати ризик од кардиоваскуларних болести, али и дебљања.

Мајонеза
Упркос томе што се сматра нездравом због високог удјела масти, мајонеза се производи од нутритивно корисних намирница.

"Мајонеза се традиционално прави од биљног уља и јаја, а обје намирнице су храњиве. Уље садржи незасићене здраве масти, а јаје осигурава протеине, као и храњиве твари попут витамина Д", рекла је Сванфелдт, а преноси Тхе Сун.

Мајонеза такође има високу концентрацију витамина Е, за који је једна студија показала да може заштитити жене у постменопаузи од можданог удара. Истраживачи из Интергроупа из Аризоне и Универзитета у Миннесоти открили су да жене у постменопаузи са значајним количинама витамина Е у прехрани имају мању вјероватноће да ће умријети од можданог удара. Најконцентриранији извор хране витамина Е који је конзумирала група жена у студији била је мајонеза.

Дакле, као и са свим добрим стварима у животу, умјереност је кључна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана