Како једно пиво дневно утиче на здравље

Nportal
Foto: Ilustracija

Опште је познато да је умјерено пијење алкохола кључ сваког здравог начина живота.

Истраживања су открила да свакодневно, умјерено конзумирање пива може бити добро за цревну флору.

У студији, која је објављена у "Journal Of Agricurtual and Food Chemistry, истраживачи су навели да су здрави мушкарци пили око 350мл алкохолног или безалкохолног пива дневно, током четири недјеље.

На крају студије, 22 мушкарца су имала већи диверзитет бактерија у микробиому цријева и боље показатеље здравља цријева, него прије почетка студије.

"Безалкохолно и алкохолно пиво повећало је разноликост цријевне микробиоте, што је повезано са позитивним здравственим исходима", рекли су истраживачи у студији.

Истраживачи су такође рекли да једно пиво дневно не повећава тјелесну тежину или масу у тијелу.

Иако је сама студија била мала, њени налази могу поставити преседан за даља истраживања у области утицаја алкохола на здравље.

Они су веома обећавајући за љубитеље пива, а важно је запамтити да редовно пијење пива понекад може изазвати иритацију вашег дигестивног система у цјелини.

"Испијање пива може учинити да ваш желудац производи више киселине него обично, што може да се претвори у упалу слузнице цријева. Ово може имати дугорочне нуспојаве попут гастритиса", рекла је нутриционисткиња Кети Боид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана