Како уз помоћ меда да ријешите проблеме са дисањем и ојачате имунитет

ГС
Како уз помоћ меда да ријешите проблеме са дисањем и ојачате имунитет

Пчелињи производи су показали велику ефикасност у рјешавању одређених респираторних, као и неких других проблема са којима се можемо сусрести. 

Појам апитерапија подразумијева да се током процеса лијечења или као помоћ при лијечењу разних проблема са којима се људски организам може суочити употребљавају производи који потичу од пчела. Свјетски дан апитерапије се сваке године обиљежава 30. марта, а др сц. мед. Зорица Плавшић је објаснила шта је тачно апитерапија и гдје се највише користи.

- Апитерапија представља коришћење пчелињих производа у току превенције болести, уз медикаментозну терапију у току лечења и у току опоравка, рехабилитације. Практично код свих обољења неки од пчелињих производа или комбинација пчелињих производа имаће позитивни ефекат. Можда се код превенције и лечења акутних и хроничних обољења органа за дисање тај позитивни ефекат најбрже испољи - каже др Плавшић за Глоссy.

Како се апитерапијом лијече дисајни путеви?

За лечење акутних инфекција горњих или доњих дисајних путева препоручује се: Инхалација меда са 10-15 капи 30% алкохолног раствора прополиса у 2мл физиолошког раствора, преко апарата за инхалацију. Мала кашика меда се помијеша са 15-20 капи 30% алкохолног раствора прополиса, држи у устима неко вријеме, мало промућка и на крају прогута.

Два пута у току дана инхалација ваздухом из активне кошнице у апикомори 2 пута по 15 минута са паузом у трајању 10 – 15 дана. Поновити више пута у току сезоне од марта до краја септембра Два до три пута у току дана жвакати малу кашичицу меда са воском од поклопчића (дјевичански восак)

Ефекат апитерапије

За лијечење се најчешће користе мед, прополис, као и ваздух из пчелињих кошница. Њихов ефекат се најбоље види код слузокоже. 

- Све биоактивне супстанце из меда, прополиса и ваздуха из кошнице делују директно на слузокожу уста, ждрела и дисајних путева. На нивоу слузокоже се испољава њихово анти бактеријско и анти вирусно дејство. Секрет постаје воденастији, лакше се искашљава, а функција трепљастих наставака ћелија ( природних чистача плућа) се побољшава. Код хроничног пушачког бронхитиса ове трепљице због штетног ефекта дуванског дима отпадну, али се оне након престанка пушења и инхалација регенеришу - наводи др Плавшић.

Такође, њихов ефекат се испољава и на цријевима, на које дјелују веома благонаклоно.

- Када пацијент прогута мед са прополисом или уситњени девичански восак, у цревима се стварају повољнији услов за развој добрих бактерија, које су одговорне за адекватан одговор имуног система. Све пчелиње производе би требало давати паралелно са класичним лековима јер се показало да се постиже бољи тзв. синергистички ефекат - објашњава Плавшићева.

Добра зе лијечење инфицираних рана

Апитерапија показује веома добре резултате код третирања рана или инфекција, пошто пчелињи производи имају јако антибактеријско дејство. Плавшићева напомиње да су то све ствари које су и научно прихваћене. 

- Данас је и од стране званичне медицине признат ефекат примене стерилних газа са медом у лечењу инфицираних рана или декубитуса ( рана које се стварају код пацијената коју су непокретни или дијабетичара код којих се шећер не контролише адекватно). И мед сам или са додатком прополиса има антибактеријско и антивирусно дејство - каже др Плавшић.

Различита истраживања са свих страна свијета дошла су до закључка да бактерије, за разлику од неких лијекова, не постају отпорније на пчелиње производе.

- Испитивања су показала да ово дејство испољавају и на бактерије које су резистентне на антибиотике. Са дуге стране показало се да бактерије не развијају резистенцију преме пчелињим производима - наводи др Плавшић.

Код неких стања, апитерапија доводи до потпуног рјешавања проблема, а у неким иде као додатак уз класичну терапију.

- Код респираторних инфекција такав ефекат се постиже инхалацијом ваздуха из активне кошнице. Рекла бих да у таквим случајевима долази до излечења. Ако се дају удружено са лековима, скраћује се узимање лекова јер брже долази до побољшања а врло често могу да се смање дозе или чак прекине терапија - наводи каже др Плавшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана