Како црни лук може да снизи ниво шећера и холестерола

Rts
Foto: Pixabay

Научници су утврдили да једно сасвим уобичајено поврће може да снизи висок ниво шећера у крви за до 50 одсто, али и ниво холестерола.

Један од 10 људи старијих од 40 година у Великој Британији живи са дијабетесом типа 2, што је стање које узрокује превише шећера у крви. Међутим, постоји једно уобичајено поврће које може да снизи ниво шећера у крви за 50 одсто - и у њему стручњаци виде „потенцијалну терапију" у лечењу пацијената са дијабетесом.

Људи са дијабетесом типа 2 нису у стању да произведу довољно инсулина да би регулисали шећер у крви, што значи да њихов шећер у крви може достићи опасно високе нивое.

Међутим, налази из 2015. године, представљени на 97. годишњем састанку Ендокринолошког друштва у Сан Дијегу, открили су да екстракт лука може „веома снизити" висок ниво шећера у крви и укупног холестерола када се даје уз антидијабетички лек метформин, пише индепендент.ук.

Главни аутор студије Ентони Оџаја са Универзитета Делта Стејт у Абраки, Нигерија, рекао је: „Лук је јефтин и доступан и користи се као додатак исхрани. Има потенцијал за употребу у лијечењу пацијената са дијабетесом".

Потребна даља истраживања 

Истраживачи су тестирали теорију на пацовима. Укупно, три групе пацова са медицински индукованим дијабетесом добиле су различите дозе екстракта лука да би се видело да ли ће то појачати ефекат лека.

Дозе су биле 200 мг, 400 мг и 600 мг по килограму тјелесне тежине. Истраживачи су такође дали лијек и лук трима групама недијабетичких пацова са нормалним нивоом шећера у крви.

Студија је открила да су, од пацова који имају дијабетес, они којима су давали екстракт лука 400 мг и 600 мг по килограму тјелесне тежине „снажно смањили" ниво шећера у крви за 50 и 35 процената у поређењу са почетним нивоом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана