Кафа помаже еластичности јетре

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА - Испијање више од три шољице кафе са кофеином дневно повезано је са бољом еластичношћу јетре, показали су резултати велике студије који су објављени у стручном часопису "Клиникал гастроентеролоџи енд хепатолоџи".

Студија представља до сада најсвеобухватнији амерички увид у квалитет конзумирања кафе када је ријеч о здрављу јетре. Анализа се заснива на подацима анкете о испитивању здравља и прехране на националном нивоу у оквиру које се од учесника истраживања тражило да одговоре на питања о прехрамбеним навикама.

Још 2017. године у истраживања је укључена еластографија /фиброскен/, којом је испитивана еластичност јетре учесника, али не због сумње на могуће здравствене проблеме, већ у склопу свеобухватне процјене. У том и каснијим истраживањима учествовало је 4.500 насумице изабраних испитаника којима је урађена еластографија.

Најмлађи учесници студије имали су 20 година, а просјечна старост свих била је 48 година. При томе, 73 одсто учесника патило је од прекомјерне тјелесне тежине, што је, отприлике, национални амерички просјек. Научници нису открили повезаност између конзумирања кафе и масне јетре, али су пронашли везу уношења кафе и еластичности тог значајног органа. Код особа које су испијале више од три шољице кафе дневно еластограм је био бољи.

Истовремено, повољни утицај кафе са кофеином на еластичност јетре није утврђен код особа које су конзумирале тај напитак без кофеина.

Љекари наводе да нови подаци иду у прилог клиничарима који за одржавање еластичности јетре пацијентима предлажу конзумирање кафе. Да би се одржало здравље јетре, научници савјетују смањивање уноса угљених хидрата и алкохола, те одржавање пожељне тјелесне тежине и физичку активност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана