Кадифица, украс и лијек

ГС
Кадифица, украс и лијек

Вјероватно је скоро сви имају у свом дворишту, али мало ко зна да је кадифа љековита.

Широка је примјена ове љековите биљке у народној медицини, преноси Магично биље.

Чај од кадифе ублажава дијареју и желучане колике, повећава отпорност организма на прехладу, грип, разне микробе, спасава од вируса и бактерија и јача имунитет. 

Међутим, треба бити нарочито опрезан са количином употребе овог чаја, јер цвјетови, а нарочито лишће кадифе, богати су есенцијалним уљима, и нису погодни за све.

Чај од кадифе

Ставите један цвијет у шољу, прелијте га врелом водом. Након 15 минута проциједите и попијте чај. Одмах ћете осјетити да ли вам овај третман прија или не. Кад пијете чај од кадифе, бирајте црвено-смеђе цвјетове који су богати каротином и пигментима.

Превенција и ублажавање гинеколошких болести

За превенцију је потребно узимати један цвијет кадифе, прелити га 1 шољом кључале воде и попити по 0,25 дл 4 пута дневно.

Лијечење гинеколошких проблема: 3 цвијета са стабљиком, прелијте са 400 мл вруће воде, кувајте 5 минута, охладите на собној температури и проциједите. Узимајте 3 пута дневно прије оброка.

Зависно од степена болести, узимајте према шеми: 21 дан, 7 дана одмора, кура траје 2 до 3 мјесеца.

Код цурења носа и синуситиса

Инхалација: напунити велику шерпу са пола литре кључале воде, у њу ставити 5 цвјетова кадифе, али измрвљене. Прекрити се пешкиром и инхалирати. Током пет минута удишите ваздух кроз нос, и издахните на исти начин. Затим удахните кроз нос, а издишите на уста.

Опекотине и ране

Уље од овог цвијета лијечи опекотине и ране. Да бисте припремили уље потребно вам је биљно уље и цвјетови кадифе у односу 1:1. Све ставите у стаклену теглу и поклопите. Оставите преко ноћи да одстоји, а ујутру теглу ставите у врелу воду на 30 минута на температури од 60 до 70 степени. Процједите и користите по потреби.

Купке од кадифе

Купке које садрже цвјетове кадифе, умирују нервни систем, помажу у стресним ситуацијма, ублажавају анксиозност, враћају емоционалну равнотежу.

Препоручују се код нервозе, депресије, несигурности.

Помоћ код дијабетеса

50 комада цвјетова кадифе потопити у пола литре ракије, оставити недјељу дана, а зати проциједити. Узимати по 1 кашику ове тинктуре 3 пута дневно, прије јела.

Убод инсеката

Свјежи сок од кадифе лијечи убоде до пчела и оса. Такође, помаже при иритацији коже.

Побољшање метаболизма и чишћење јетре

Узети пет цвјетова кадифе и прелити их са 1 литар кључале воде, кувати 3 минута на лаганој ватри, а затим проциједити. Узети око 250 мл прије оброка ујутру и увече. Користити мјесец дана, а након тога се направити паузу од недјељу дана, и по потреби, поновити.

Лосион за подмлађивање коже

Двије кашике сецканог цвијета од кадифе прелити са шољом кључале воде, оставити преко ноћи. Проциједите, па у добијени чај сипати кашику ракије и кашику лимуновог сока. Овај лосион држати у фрижидеру, а лице са њим брисати 2 до 3 пута дневно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана