Кад срећни “преокрети” доведу до стреса

ГС
Кад срећни “преокрети” доведу до стреса

Стрес увијек доводимо у везу са негативним или непријатним дешавањима, али заправо ствари нису тако црно-бијеле.

Истраживања и анализе стручњака показују да управо лијепи, срећни догађаји, поготово када представљају преокрет у животу, могу да буду много већи окидач за напад анксиозности, нервозе, главобоље... Дакле, стрес напада баш онда када би требало да се радујемо, опуштамо и уживамо. А статистика открива и у којим тренуцима смо највише подложни томе.

- Када се заљубимо

Нова љубав једнако је стрес. Колико год то сулудо звучало, заправо је тачно, јер на почетку везе, са осећајем заљубљености, еуфорије и задовољства, може да нам се јави и страх, тескоба, промјена расположења. И све то личи на стрес.

- Нови посао

Истраживања показују да више од половине људи напредак у каријери или промјену посла доживљава толико стресно да их по јачини стављају одмах послије развода брака. Колико год да су срећни и поносни због напредовања, већина нови почетак осјећа као притисак због очекивања шефова, колега, нове средине и обавеза.

- Прослава рођендана

Студије откривају да су углавном јубиларни рођендани стресни, јер су најзвучнији и подсјећају нас да старимо, без обзира колико смо задовољни својим животом и достигнућима.

- Одлазак на одмор

Сви се радујемо одласку на одмор послије напорног посла, али иронија је да нам баш то опуштање може бити велики окидач за стрес. Статистика показује да се чак 30 одсто популације са стресом бори и током одмора, јер осећају кривицу што нису на послу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана