Кад хеликобактер нападне, у помоћ притичу купус, жалфија и маслиново уље

ГС
Foto: Илустрација

Хеликобактер пилори је бактерија која се среће само код људи у доњем дијелу желуца (пилорусу) и доводи се у везу са настанком запаљења желуца (гастритиса), чира дванаестопалачног цријева.

Новинар и народни травар, Момчило Антонијевић, наглашава да уколико патимо од овог проблема, прво треба да се обратимо љекару и пратимо сва упутства и савјете које добијамо од њега. Одређене биљке се могу користити уз медикаментозну терапију јер нису контраиндиковане са лијековима, али с обзиром на то да је у питању озбиљно обољење, биљке треба да буду првенствено помоћ, јер оне могу заиста да помогну у лијечењу.

Купус и броколи

„Купус и броколи користимо у кулинарству и познајемо их као укусно поврће, али не знамо да су то изузетно лековите биљке“, наглашава Момчило Антонијевић.

Чувени француски травар Морис Месеже који је имао прилику да лијечи чувене владаре, увијек је изазивао смијех када се појави на вратима са главицом купуса, јер је то био један од његових универзалних лијекова, уз коприву.

Наука је доказала да је био у праву јер и у купусу и у броколију постоји једињење сулфорафан за које је потврђено да директно утиче на хеликобактер.

„Свим људима који пате од ове бактерије топло саветујем да попију један децилитар сока од свежег купуса, сваког дана. Сада је сезона купуса, а сви у кући имамо неку врсту соковника и можемо да исцедимо“, додаје травар.

Исто се може постићи и са микробиљем, јер микробиље броколија садржи концентроване све оне супстанце које броколи касније када се развије има. Осим тога, потребна је мања количина микробиља у односу на количину зреле биљке коју би требало конзумирати.

Жалфија

За људе који имају проблем са штитном жлијездом и хеликобактер, жалфија је биљка која може највише да им помогне, јер утиче на лучење хормона штитне жлијезде, али и спречава хеликобактер да се не размножава.

За припрему тинктуре против хеликобактер потребно је: кашика суве жалфије, коријен иђирота који може да се купи у продавницама здраве хране, јер је ова биљка код нас строго заштићена, Иђирот веома благотворно дјелује и на наше органе за варење и препоручује се људима који имају поремећај лучења желудачне киселине, а помаже пушачима који желе да се ријеше ове лоше навике јер изазива гађење према цигаретама.

Трећи састојак ових капи је хајдучка трава, такође супена кашика цветова и листова, која је одличан лек против гастритиса и препоручује се људима који имају било какву врсту проблема са органима за варење.

Четврта биљка је бели пелин који јесте симбол јада и чемера, али њена љековитост потиче од тих горких супстанци. Антонијевић упозорава да било који препарат са пелином не смију да користе труднице јер може да изазове побачај.

Све се залије са 150 милилитара 75% алкохола и држимо посуду две недјеље на тамном и сувом мјесту. С времена на вријеме посуду треба промућкати и послије двије недјеље проциједити.
Пије се тако што се једна кафена кашичица ове тинктуре разблажи са један децилитар воде и попије прије јела. Пије се три пута на дан док се не потроши цијела количина тинктуре.

Маслиново уље

У једном занимљивом истраживању из 2009. године утврђено је да маслиново уље дјелује на чак девет врста сојева хеликобактера, а од тога су три соја била врло резистентна на антибиотике.

„Идеално би било да једну кашику маслиновог уља попију сваког јутра на празан стомак сви који имају проблема са хеликобактером“, наглашава Антонијевић.

Постоји још благотворније средство, а то је комбинација маслиновог уља, кантариона и етеричног уља вријеска.

Осим поменутих, биљке које садрже слузи такође могу да помогну. У ту групу спадају ланено сјеме, црни и бијели слез, исландски лишај и корен гавеза, преноси РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана