Јефтини и ефикасни: Третмани за здраву кожу са содом бикарбоном

ГС
Foto: Илустрација

Свако има соду бикарбону код куће, а она је један од најкориснијих и најјефтинијих састојака који можете да употребљавате за његу коже.

Прање лица

Један од начина да употребите соду бикарбону за његу коже је да је користите као средство за прање лица. Комбинујте двије кашичице соде бикарбоне и једну кашичицу топле воде па промијешајте да створите пасту. Умијте се топлом водом и нанесите пасту на лице па трљајте њежним, кружним покретима. Након пар минута лице исперите млаком водом.

Пилинг

Можете да је користите и као пилинг. Довољно је да помијешате 15 грама соде бикарбоне, 30 грама овсеног брашна и 20 мл воде.

Купка за стопала

Кожи стопала обично се и не придаје толики значај. Међутим, уз помоћ соде бикарбоне, кожа на вашим стопалима може да буде мекана и његована. На сваке три литре воде додајте 70 грама соде бикарбоне па у мјешавину потопите стопала на пола сата. Након тога на стопала нанесите крему.

Купка за детоксикацију

Купке за детоксикацију (само име каже) одличан су начин да из тијела избаците токсине и да кожи вратите природни сјај. За ову купку можете да користите и соду бикарбону: у воду додајте 70 до 140 грама соде бикарбоне и 140 грама горке соли. "Излежавајте" се у купки око пола сата.

Њега ноктију

Соду бикарбону можете да користите и за чишћење ноктију и елиминисање гљивица на њима. За чишћење, на нокте поспите мало соде бикарбоне и добро изрибајте четкицом. За лијечење гљивица на ноктима, помешајте два дијела соде бикарбоне и један дио воде, како бисте добили пасту, коју ћете нанети на нокат и око њега. Оставите да одстоји десетак минута па понављајте два до три пута дневно, све док не елиминишете гљивице.

Маска против акни

Уколико имате проблема са акнама, сода бикарбона је одлично оружје да их се ријешите. Након прања лица, помијешајте мало соде бикарбоне са топлом водом како бисте добили пасту коју ћете нанијети на лице. Оставите је да одстоји пет до десет минута и исперите млаком водом. Сода бикарбона не само да ће вам очистити и омекшати кожу, већ ће да вам помогне и да се ријешите митесера, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана