Једини вид аутофагије од ког бисмо сви били мршавији и здравији

ГС
Foto: Илустрација

„Најздравији пост је ноћни пост“, каже нутриционисткиња Џулија Фаре која додаје како је то здрав пост који свако треба да практикује.

Прије него што се одлучимо за овај вид аутофагије, важно је разликовати ову врсту поста од такозваног „повременог“.

Ноћни пост је период у ком не једемо користећи ноћни одмор. Не ради се о прескакању оброка, већ о времену између краја вечере и доручка. Повремени пост се, с друге стране, односи на праксу која се састоји од најмање 13 сати без јела и може се примијенити у било које доба дана.

„Највећа разлика је у томе што гладовање преко ноћи нема контраиндикација, док повремени пост – који је обично између 13 и 16 сати није погодан за све“, објашњава нутриционисткиња.

У наставку, Џулија открива зашто је ноћни пост пракса коју сви треба да слиједимо, чак и ако то укључује неке потешкоће.

Предности гладовања преко ноћи       

Прије неколико година, шпанска глумица и манекенка Елса Патаки открила је да се њен најбољи трик за љепоту састоји у томе да вечера рано, око шест увече.

Наравно, уз тренутне ритмове живота, може бити готово немогуће сјести за сто у то вријеме, али покушај да се предвиди вријеме вечере је неопходно.

„Док спавамо, тијело обавља неколико функција, као што је регенерација ћелија. Код дјеце, на примјер, раст се дешава док спавају. Да би се ове функције правилно одвијале, систем за варење мора бити у мировању, а не укључен у варење. Зато је идеалан ноћни пост од 12 сати за све узрасте“, каже нутриционисткиња.

Чињеница да је 12 сати без хране здраво не значи да то морате учинити по сваку цијену, посебно ако утиче на вас емоционално и изазива нелагодност, раздражљивост или лоше расположење.

„Неким људима то ће бити лако, другима не. Међутим, ова пракса не би требало да има негативан утицај на емоционалном нивоу. На пријмер, ако патимо од анксиозности у вези са храном или смо склони ноћном преједању, проблем на који треба да се фокусирамо није 12-часовни пост – морамо да радимо на свом односу са храном, покушавајући да разумемо узроке овог поремећаја у исхрани“, упозорава нутриционисткиња.

Неколико савјета за почетак

Вечерајте раније него иначе, а ако вечеру није могуће направити унапред, нутриционисткиња савјетује одлагање доручка.

„Након буђења, можемо да попијемо кафу, чај или биљни чај, јасно без млијека или шећера, и да једемо касније. Вјежбајте такозвано ‘серијско кување’, метод организовања оброка који подразумијева кување само једном недјељно, а затим се храна чува у фрижидеру или замрзивачу. На овај начин имате на располагању неколико основних намирница као што су пиринач, киноа и печено поврће, што вам омогућава да смањите време потребно за припрему вечере“, каже нутрициониста.

Ако када рано вечерате огладните прије спавања, Фаре препоручује да помјерите вријеме за спавање или да попијете топли напитак, као што је чај без шећера, који не мијења и не прекида ваш пост, преноси Vogue.it.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана