Једете превише слатког? Провјерите ова четири знака упозорења

Г.С.
Једете превише слатког? Провјерите ова четири знака упозорења

Превише угљених хидрата може имати негативан ефекат, јер нарушена равнотежа макронутријената доводи до здравствених проблема.

Организму су неопходни угљени хидрати да би нормално функционисао, пише портал Лепа&Срећна. Угљени хидрати омогућавају рад мишића, као и функције мозга, важни су за наше памћење али и за добро расположење.

Међутим, ако претјерујемо са намирницама пуним угљених хидрата, као што су хљеб, тјестенине и пиринач, ризикујемо и здравље срца а могуће је да ћемо створити услове за инсулинску резистенцију и гојазност.

Количина угљених хидрата која је потребна вашем тијелу зависи од ваших година, брзине метаболизма и нивоа физичке активности. Међутим, свима се препоручује иста врста угљених хидрата, а то су они који се спорије варе.

Такве ћете наћи у интегралном хљебу, махунаркама, као и воћу и поврћу које је боље да једете цијеле а не да од њих циједите сок.

Што се тиче количине, рачунајте да угљени хидрати треба да буду извор око половине ваших дневних калорија. Прецизније, између 45 и 65 одсто. То значи да ако вам треба око 2000 калорија дневно, можете узети између 225 и 325 грама угљених хидрата.

Да ли то значи да сваког дана треба да мјерите све што поједете и прерачунавате сваку калорију? Не нужно. Можете то повремено да урадите, тек да бисте провјерили своје стање.

Међутим, можете и да пратите стање свог организма и он ће вам "рећи" да ли претјерујете са хидратима, нарочито са шећерима.

1. Ако стално добијате на тежини или не успијевате да ослабите
Овај знак је карактеристичан за оне особе који су физички доста активни и једу здраву храну. Међутим, однос између макронутријената није добар - претјерују са угљеним хидратима и то са простим - шећерима.

Ово се нарочито односи на особе које примјете гојазност у предијелу струка - то значи да се у организму скупља висцерална маст - посебно опасна јер обавија унутрашње органе.

2. Ако имате проблематичну кожу
Честе бубуљице и акне могу бити повезане са високо гликемијском исхраном. Мада изражене акне избијају и ако једете много млечних производа или намирнице пуне засићених масти, најчешћи кривац за њих је шећер.

3. Ако имате честе каријесе
Постоји јасна веза између велике количине слатке хране и каријеса на зубима, која је многима већ и позната. Међутим, оно што многи не знају је да и скроб има сличан ефекат - дакле кромпир је намирница коју треба ограничено конзумирати.

4. Ако вам недостаје енергије
Тијело реагује на глукозу у крвотоку чим сваримо просте угљене хидрате. Оно осјећа талас енергије, али он не траје дуго. Иза њега слиједи пад, па се зато често осјећамо готово малаксало и поспано послије оброка са пуно угљених хидрата.

За организам је посебно опасно ако имамо периоде гладовања послије којих услиједи оброк пун простих шећера - то је као да је на неком ролекостеру на којем никако не може да успостави равнотежу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана