Једе вам се слатко? Постоји разлог за то

ГС
Foto: ГС

Хормон који подстиче тако добар осјећај када конзумирамо шећер зове се допамин, а хормон који регулише ниво шећера у крви се зове инсулин.

Када једемо шећер, инсулин се повећава. То узрокује повећање ослобађања допамина, због чега се осјећамо добро и претвара наше конзумирања шећера у навику.

Рјешење је да покушате да пронађете здраву навику као замену. Да бисмо се ослободили навике претераног уживања у слаткишима након јела, др Крупаин предлаже проналажење здраве навике после како бисмо "репрограмирали наш мозак". То може да значи рецимо гледање омиљене емисје или опуштајућа купка или пак нека друга здрава намирница.

 Хормони глади

Други разлог зашто можда жудите за шећером могао би да буде повезан са грелином, који је хормон глади, каже др Оз. Уколико не једете довољно или не одржавате уравнотежену исхрану могу да буду разлози због којих наше тијело не ослобађа довољно грелина. Такође пребрзо конзумирање хране чини да се осјећате мање задовољно након оброка, што може да доведе до жеље за више хране и слаткиша.

Низак ниво серотонина

Ако сте се икада запитали зашто се осјећате као да морате да се препустите слаткишима након тешког дана, то можда има везе са вашим нивоом серотонина. Серотонин помаже у регулисању расположења, па је потпуно логично да наше тијело жуди за њим када смо узнемирени, под стресом или депресивни.

"Познато је да нижи нивои серотонина у мозгу изазивају жудњу за шеćером", каже др Оз.

Решење би било да пронађите здраве начине за управљање нивоом анксиозности и стреса.

Недостатак сна

Недостатак сна повезан је са преједањем, посебно са прекомјерном конзумацијом нездраве хране. Покушајте да спавате око осам сати и успоставите рутину спавања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана