Један необичан симптом најчешће игноришемо, а може да буде знак озбиљних болести

B92
Foto: Ilustracija

Поједини симптоми озбиљних здравствених стања и болести могу бити уобичајни те их тако можемо лако занемарити.

Такви симптоми јављају се и у устима, попут чирева и раница те могу остати занемарени и не изазвати забринутост. Међутим, један је стручњак упозорио да чак и наизглед најбезазленији симптом може бити знак много већег здравственог проблема. Наиме, ријеч је о отежаном помјерању вилице.

Доктор Ризван Махмуд сматра да постоји много наизглед уобичајених симптома који се често могу занемаривати дуже вријеме, што заправо може да буде знак озбиљнијих темељних здравствених проблема.

"Један од њих је отежано отварање вилице, често попраћено боловима које може да сигнализирају болест десни или чак рак уста'', објашњава.

Он истиче да отежано отварање вилице може бити знак и многих других поремећаја.

"То резултира боловима, звуковима пуцкетања и шкљоцања при широком отварању уста, потешкоћама са жвакањем или јасним говором, отицањем лица, главобољама или боловима у врату'', додаје.

Међутим, то би могло да сигнализира и нешто друго. Наиме, други фактори који доприносе овом стању укључују стрес, шкрипање зубима, артритис или неку врсту трауме на лицу или подручју вилице.

Такође, отежано отварање и затварање вилице се може приписати стоматолошким проблемима као што су тешке болести десни, каријес или зубни апсцеси, а у ретким случајевима и рак.

"Бол вилице често је узрокована поремећајем који се назива дисфункција темпоромандибуларног зглоба или поремећај темпоромандибуларног зглоба", рекао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана