Јапанци знају како смршати без избјегавања било које намирнице

ГС
Foto: Илустрација

Јапанска техника назива hara hachi bu представља учинковит приступ прехрани по којем су Јапанци и познати.

Према аутору Какију Окумури, овај термин се преводи као 8/10, а то значи 80 одсто ситости. Дакле, нема бројања калорија или времена проведеног наташте између оброка. Најједноставније речено, то је метода која се састоји у прекидању оброка када сте већ напунили 80 одсто желуца.

Каки објашњава да није потребно одрећи се било којих намирница које волите, али је битно да конзумирате што више намирница богатих нутријентима, а избјегавате празне калорије (слаткише, чипс).

Храна с малом нутритивним вриједношћу ће вас кратко држати ситим, а због осјећаја глади јешћете врло често и све више и више.

А ако се усредсредите на воће, поврће, протеине и житарице тада се и дуже осјећате ситим и боље разумијете сигнале које вам тијело шаље.

Слично интуитивном храњењу, Окумура препоручује лагано жвакање и прављење пауза како би тијелу дали времена да обради храну и протумачи како се стварно осјећате. Временом ћете научити кад сте тачно стигли до тог времена и то ће вам увелико помоћи да мршавите без гладовања.

У супротном, попуњавањем желуца до краја правите више штете него користи и то доводи до дебљања те непотребног оптерећења стомака. У прилог томе, оптерећен је и пробавни систем јер му треба дуже времена да свари храну, jaвљају Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана