Јача кафа може изазвати надутост и дебљање, промијените само једну ситницу

ГС
Јача кафа може изазвати надутост и дебљање, промијените само једну ситницу

Годинама се говори о кафи и зравственим предностима, али негативним ефектима које може изазвати конзумирање овог многима омиљеног напитка.

Неки сматрају да је одлична за низак притисак, памћење, док други је доводе у везу са ризиком од појаве кардиоваскуларних обољења. Како је ово не само омиљени, већ обавезни напитак за многе, без ког не могу да започну дан, није нелогично што се готово свакодневно истражује утуцај кафе на здравље.

Па тако једна нова студија сугерише да би одређена врста кафе могла да има штетно дејство на нас. Стручњаци су навели да јако пржена кафа може да успори варење и створи стомачне тегобе.

"Постоје докази да кафа различитог степена печења утиче на варење на различите начине. На пример, јако пржена кафа може донекле да блокира варење, да га успори. Док ће слабије пржена кафа, напротив, убрзати варење", објаснио је нутрициониста и додао да су посљедице конзумирања оваквог напитка надимање, гастритис, па и гојење.

Препорука стручњака је да се оваква, јако пржена кафа не комбинује са обилним и нутритивно јаким оброцима. Ако волите овакву кафу јачег укуса која се добија дужим пржењем зрна, најбоље је да је пијете између оброка, савјет је нутриционисте.

Нека од ранијих студија је указала да претеривање у кафи може да повећа ризик од стварања крвних угрушака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана