Истраживање: Зашто је неким људима тешко да смршају?

b92
Foto: pixabay

Научници су годинама тврдили да гојазност није узрокована само недостатком тренинга и преједања. Сада су стручњаци с Кингс колеџа у Лондону открили још десетине дијелова наше ДНК који утичу на метаболизам, који игра кључну улогу у губљењу тежине. Ово је друга студија у малом временском распону која је довела до овог закључка.

Познато је да гојазност повећава ризик од неколико стања, укључујући рак, дијабетес типа 2 и болести срца. За истраживање су истраживачи узели узорке крви од готово 9.000 добровољаца. Откриће које би могло значајно утицати на промјену приступа у рјешавању проблема.

Стручњаци кажу да би ово откриће могло промијенити перцепцију гојазности омогућавајући им да осмисле планове прехране који су више прилагођени нечијим генима.

Појачавање метаболизма кроз активнији начин живота сматра се кључном методом за мршављење. Др Масимо Манђино, генетичар, такође укључен у истраживање, рекао је да би резултати могли помоћи "преокрене ток" гојазности.

"Гојазност је једно од најчешћих стања, а ипак морамо да разумијемо још толико тога о њеним биолошким механизмима", рекао је.

"Наша посљедња открића могу помоћи у разоткривању неких од њих. Генетске студије обећавају да ће нам помоћи да пронађемо нове третмане за гојазност. Анализом сложених односа између различитих гена, имамо велику прилику да окренемо ток у борби против овог стања."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана