Истраживање: Ноћне смјене изазивају болести срца и рак

Г.С.
Истраживање: Ноћне смјене изазивају болести срца и рак

Међународна агенција за истраживање рака наводи да рад у ноћној смјени изазива разне поремећаје у организму и болести, попут тумора.

 

 

Инго Фице, руководилац Интердисциплинарног центра за медицину спавања у берлинској болници "Харите", истиче да су особе које често раде ноћу подложније болестима срца и циркулације, међу којима су висок крвни протисак и срчане аритмије.

Такве особе могу да пате и од метаболичких поремећаја, а научне студије указују и на друге потенцијалне опасности.

На основу онога што је до сада закључено, рад у ноћним смјенама вјероватно утиче на стварање тумора.

Имуни систем се ноћу опоравља, али код особа које често раде ноћу, а дању не спавају квалитетно, не функционише добро.

Чак и ако се појединац током дана квалитетно наспава, негативне посљедице - остају.

"Квалитет сна током дана је лошији и појединац не успијева да спава довољно дуго да би се његов организам регенерисао", каже Фице.

Неки људи боље подносе рад ноћу, али не постоје показатељи који упућују на то ко ће боље, а ко лошије поднијети рад у ноћној смјени, напомиње њемачки стручњак.

Ипак, много је знакова упозорења: недостатак концентрације и већи изгледи да се начине грешке или да се догоди несрећа на раду.

Особе које теже подносе рад ноћу временом постају ментално и физички мање радно ефикасне, пате од лошијег расположења и постају заборавније, показују истраживања.

Научници савјетују оне који имају "лаган" сан, спавају лоше, пате од хроничних болести, паралелно обављају још један посао или имају бројне породичне обавезе да избјегавају ноћни рад.

Особе које раде у "ротирајућим смјенама" требале би да повремено раде у свакој од њих.

Научници савјетују да би требало радити по систему: двије јутарње смјене у низу, потом двије послијеподневне, па двије ноћне, а затим би требало да услиједи дужи период опоравка. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана