Истраживање научника у Бечу: Само половина опорављених од вируса корона развије антитијела

ГС
Истраживање научника у Бечу: Само половина опорављених од вируса корона развије антитијела

Већ почетком јула су бечки вакцинолози и виролози с Медицинског универзитета у Бечу извијестили да је само око половина САРС-ЦоВ-2 заражених развила заштитни имунолошки одговор.

Лабораторијски тест који је развила друга истраживачка група на Медицинском универзитету сада је показао стопу заштите од 60 посто.

Уз то, нека антитијела могу чак и "унаприједити" патоген Ковид-19.

Научници Центра за патофизиологију и алергију недавно су своје резултате објавили у часопису "Allergy". Рудолф Валента и његов тим развили су лабораторијски тест ЕЛИСА како би се утврдила заштитна антитијела након Ковид-19 болести. Открили су да је само 60 посто опорављених развило антитијела која инхибирају интеракцију домена везивања рецептора САРС-ЦоВ-2 (РБД) са ACE2. За САРС-ЦоВ-2, ACE2 (ангиотензин претварајући ензим-2) је рецептор за који се вируси вежу и улазе у станице. ACE се најчешће налази у дишним путевима и другим органима захваћеним вирусом.

Осим тога, тим научника открио је и дотад непознату чињеницу: одређени имуни комплекси, који се састоје од РБД-а и антитијела пацијента, имају повећану брзину везивања за ACE 2. То би био досад непознати механизам који омогућава да се вирус лакше веже за тјелесне станице.

"Ово је прва студија која показује појачано везање на ACE 2 путем имуних комплекса који се састоје од РБД-а и антитијела пацијента", рекао је вођа студије, Рудолф Валента.

То олакшава потенцијал да се вирус још више шири. Даља истраживања сада требају открити шта то тачно значи за имунитет и развој вакцине. Ови нови налази такођер би могли утјецати на развој антитијела против САРС-ЦоВ-2, преноси Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана